
Στο άμεσο μέλλον υποστηρίζεται από τους ειδικούς του αυτοκινήτου ότι πολλές από τις τεχνολογίες των “έξυπνων” τηλεφώνων (smartphones) θα περάσουν στην παραγωγή των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι στο κοντινό μέλλον τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν τα παραδοσιακά κλειδιά. Ο χρήστης του οχήματος θα μπορεί να ξεκλειδώνει τις λειτουργίες του αυτοκινήτου με τεχνολογία που θα δανειστεί από τα κινητά. Λέγεται ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν θα είναι διαθέσιμες μόνο στις καλά εξοπλισμένες εκδόσεις. Το αντίθετο, θα είναι μαζικά διαθέσιμες στα περισσότερα αυτοκίνητα και θα προσφέρονται στις μεσαίες εκδόσεις εξοπλισμού.
Κάποια από τα κινητά της αγοράς στις ημέρες μας ξεκλειδώνουν με το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Όμοια εξελίσσονται τεχνολογίες εφαρμογής αυτού του χαρακτηριστικού και στα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Μάλιστα λέγεται ότι θα πάει και ένα βήμα παραπέρα, μιας και εξετάζεται το γεγονός προσθήκης αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου του οδηγού.
Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένης κάμερας όπου θα σκανάρει το πρόσωπο του χρήστη του οχήματος. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη θα μεγιστοποιήσει την ασφάλεια του οχήματος από ενδεχόμενη κλοπή. Η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας είναι ανάγκη για την αυτοκινητοβιομηχανία μιας και τα υφιστάμενα αντικλεπτικά μέτρα έχουν αρχίσει και παραβιάζονται. Υπάρχουν συσκευές που μπορούν και αντιγράφουν από μακρυά κωδικούς από το ασύρματο κλείδωμα των αυτοκινήτων.
Αυτές οι συσκευές μάλιστα μπορούν και υποκλέπτουν τις πληροφορίες αυτές με άλλες παρεμβολές ή όχι. Ακόμη δηλαδή και τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με key-less entry σύστημα είναι ευάλωτα σε αυτόν τον τρόπο παραβίασης. Οι κάτοχοι τέτοιων αυτοκινήτων μπορούν να μπουν και να εκκινήσουν το αυτοκίνητο τους έχοντας το κλειδί στην τσάντα ή σε κάποια τσέπη από το σακάκι τους. Δεν απαιτείται η εφαρμογή του στην μίζα του αυτοκινήτου.
Η ενίσχυση της ασφάλειας είναι κάτι που αναφέραμε με την εφαρμογή του ξεκλειδώματος με το δακτυλικό αποτύπωμα. Η εφαρμογή της τεχνολογίας αναγνώρισης του προσώπου είναι κάτι που “ξεκλειδώνει” και άλλες εφαρμογές για τον χρήστη ενός αυτοκινήτου ή και τα μέλη της οικογένειας του.
Με την αναγνώριση του προσώπου του οδηγού ή καταχωρημένου ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, το αυτοκίνητο θα μπορεί να επαναφέρει τις επιθυμητές λειτουργίες από τον ιδιοκτήτη. Οι θέσεις ρύθμισης του καθίσματος, οι επιλογές του ηχοσυστήματος ή άλλων multimedia που θα διατίθενται στο αυτοκίνητο. Ο αυτόματος πιλότος, cruise control αλλά και η θέση του τιμονιού είναι κάποια από τα στοιχεία που θα προσαρμόζονται αυτόματα με την αναγνώριση του προσώπου του οδηγού.
Επιπλέον, στο μέλλον, ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτροκινητήρες. Σε τέτοιους κινητήρες, ο οδηγός θα μπορεί να βάζει και περιορισμούς. Για παράδειγμα θα μπορεί να βάζει περιορισμό στην ισχύ ή αλλιώς την ιπποδύναμη του κινητήρα για τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας που θα οδηγούν το αυτοκίνητο. Θα έχει την δυνατότητα να θέτει όριο στην ταχύτητα ή να μην αφήνει τους άλλους χρήστες να απενεργοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα υποβοήθησης της οδήγησης. Με αυτή την τεχνολογία, θα μπορεί να ορίσει διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας ανά χρήστη του οχήματος μέσα σε μια οικογένεια.
Σε εταιρικά αυτοκίνητα, θα μπορεί να ορίζονται περιορισμοί με βάση την ασφάλεια αλλά και την οικονομία. Η νευρική ή απρόσεκτη οδήγηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μη φυσιολογική ή πρόωρη φθορά ενός αυτοκινήτου.
Το στοιχείο αναγνώρισης προσώπου θα είναι μια τεχνολογία που θα μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό ανάλυσης επιπλέον βιομετρικών δεδομένων του οδηγού ή και των άλλων χρηστών ενός αυτοκινήτου.
Πηγή: CNN Greece
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.