Περιοριστής Ταχύτητας για Όλα τα Αυτοκίνητα
Περιοριστής Ταχύτητας για Όλα τα Αυτοκίνητα

Περιοριστής Ταχύτητας για Όλα τα Αυτοκίνητα

Όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μάιο του 2022 θα εφοδιάζονται υποχρεωτικά με έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα περιοριστή ταχύτητας σε συνδυασμό με επιπρόσθετες τεχνολογίες ασφαλείας και υποβοήθησης. Αυτό θα συμβεί σε συνέχεια του πλάνου που εκτιμάται να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή στις 2 Απριλίου.

Περιοριστής ταχύτητας στα αυτοκίνητα με υποχρέωση από την Ε.Ε. το 2022

Το «Intelligent Speed Assistance» ή ISA θα αξιοποιεί κάμερες και δεδομένα από το GPS για να υπολογίζει τα όρια ταχύτητας σε κάθε προορισμό, μειώνοντας ηλεκτρονικά την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι οδηγοί δεν θα έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν με ταχύτητες που να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, αφού το έξυπνο σύστημα θα περιορίζει τη χρήση γκαζιού και την ισχύ του κινητήρα στο ενδεχόμενο που κάποιος κάνει απόπειρα να κινηθεί ταχύτερα από αυτά.


Όπως κάνουν λόγο κάποια βρετανικά μέσα, ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τη λειτουργία του συστήματος ISA πιέζοντας τέρμα το γκάζι, κάτι που θα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια σε προσπεράσεις με πιο υψηλή ταχύτητα.

 

Μαζί με το έξυπνο σύστημα που περιγράφουμε, στον εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων θα ενταχθεί και το αυτόνομο σύστημα πέδησης σε περίπτωση ανάγκης, η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού, οι αισθητήρες παρκαρίσματος (ή εναλλακτικά η κάμερα οπισθοπορείας), μια προεγκατάσταση για συσκευή αλκοτέστ και ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων (κάτι σαν το “μαύρο κουτί” των αεροπορικών εταιριών) που θα φανεί αρκετά σημαντικό σε ενδεχόμενο ατυχήματος.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσα αυτοκίνητα διατεθούν στην αγορά από τον Μάιο του 2022 και μετά θα είναι υποχρεωτικό να έχουν στον εξοπλισμό τους τα προηγούμενα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ όσα έχουν ήδη έγκριση κυκλοφορίας από πριν, θα υποχρεωθούν να τα εγκαταστήσουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2024.


Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στα οδικά δίκτυα που εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό σύστημα περιορισμού της ταχύτητας θα μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα περίπου στο 30%, σώζοντας 25.000 ανθρώπινες ζωές μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από την υλοποίηση αυτών των μέτρων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Πηγή: Drive

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.