Οδήγηση στην Βροχή!
Οδήγηση στην Βροχή!

Οδήγηση στην Βροχή!

Σίγουρα ο βροχερός καιρός είναι κάτι που αρέσει σε πολλούς από εμάς. Μας αρέσει να ακούμε την βροχή, να την κοιτάζουμε από το παράθυρο μας πίνοντας έναν ζεστό καφέ ή τσάι. Σε πολλούς αρέσει ακόμη και όταν βρίσκονται έξω στον δρόμο εκτεθιμένοι, δίνει αυτήν την αίσθηση της ελευθερίας και της γλυκιάς χειμωνιάτικης μελαγχολίας μαζί.

Ωστόσο, πόσο πολύ μας αρέσει να οδηγούμε κάτω από συνθήκες βροχής?

 

Οι πιο πολλοί νιώθουν ένα μικρό άγχος με την βροχή. Ειδικά με τις πρώτες βροχές όπου ακόμη το οδόστρωμα δεν έχει ακόμη ξεπλυθεί και είναι λίγο πιο επικίνδυνο. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πολλοί οδηγούν με το χέρι στην κόρνα, ήδη εκνευρισμένοι και αναμένοντας κάποιον να οδηγήσει λίγο πιο απερίσκεπτα για να εκτονωθούν. Ας αφήσουμε όμως τους άλλους και ας δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα στην οδήγηση με βροχή. Γιατί το πιο σημαντικό είναι εμείς να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 

Οπότε, χαλάρωσε, πάρε τον καφέ σου και διάβασε όλο το άρθρο.

Tips για την οδήγηση σε βροχή

Κατάσταση ελαστικών

 

Πόσο πρόσφατα έχεις κοιτάξει την κατάσταση των ελαστικών σου? Εδώ να πούμε ότι δεν χρειάζεται να βρέξει για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ελαστικά σου. Είναι κάτι που πρέπει να κάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, δες προτού οδηγήσεις σε βροχή καταρχήν την πίεση των ελαστικών αλλά και το πέλμα τους. Επίσης, καλό είναι να δεις την ημερομηνία κατασκευής τους. Να υπενθυμίσουμε ότι αν δεν κάνεις χιλιόμετρα, μην το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να ΜΗΝ αλλάζεις λάστιχα. Τα ελαστικά πρέπει να τα αντικαταστήσεις αν έχει περάσει μια διετία από την τοποθέτηση. Ο λόγος είναι είναι ότι είναι εκτεθιμένα σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, οι οποίες φθείρουν την κατάσταση τους. 

Φώτα & Υαλοκαθαριστήρες

 

Ναι, πρέπει να δεις τα φώτα σου γιατί είναι ακόμη πιο σημαντικά σε συνθήκες βροχής. Δες τα φώτα ομίχλης (αν το αυτοκινητο σου διαθέτει) αλλά και τα πορείας, τα φλας, τα πίσω φώτα και αν δουλεύουν σωστά όταν πατάς φρένο.

Οι υαλοκαθαριστήρες έχουν και αυτοί λάστιχα τα οποία φθείρονται από τις καιρικές συνθήκες και για αυτό πρέπει να τους αλλάζεις μια φορά ανά έτος. Όλο το καλοκαίρι, μπορεί να τους έχεις αμελήσει και να μην τους έχεις κοιτάξει ή χρησιμοποιήσει (λογικό), ωστόσο πριν βγεις να οδηγήσεις σε βροχή, δες αν καθαρίζουν όπως πρέπει. Επιπλέον, κοίταξε την στάθμη του νερού του δοχείου των υαλοκαθαριστήρων σου. 

 

Κιτ ασφάλειας & προσοχή

 

Πέραν των ελαστικών, μην ξεχάσεις να δεις τον εφεδρικό σου τροχό, αχρείαστος να είναι! Επίσης βεβαιώσου ότι είσαι εφοδιασμένος με τρίγωνο προειδοποίησης στάθμευσης πριν οδηγήσεις. Πρέπει να είσαι πλήρως οργανωμένος για όλα τα απρόοπτα. 

Στην οδήγηση πρέπει να έχεις αναμμένα τα φώτα πορείας του οχήματος σου για να μεγιστοποιήσεις την ορατότητα σου από τα άλλα οχήματα. Όπου υπάρχει περιορισμένη ορατότητα λόγω έντονης βροχόπτωσης, οδήγησε ακόμη πιο αργά ή βρες ένα σημείο να σταματήσεις με ασφάλεια. Μπορείς να περιμένεις λίγο προκειμένου να μειωθεί η ένταση της βροχής. 

Αν συναντήσεις σημεία που έχει μαζευτεί αρκετό νερό, μείωσε ταχύτητα για να μην ανασηκώσεις πολύ νερό. Ο κίνδυνος είναι να βραχούν ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου σου και να ακινητοποιηθεί. Επίσης, βοηθάς και την κυκλοφορία των συμπολιτών μας που είναι πεζοί ή οδηχούν μοτοσυκλέτα. Αν επίσης οδηγείς σε εθνικό οδικό δίκτυο, υπάρχει κίνδυνος υδρολίσθησης, οπότε έχεις ακόμη έναν λόγο να οδηγήσεις λιγο πιο αργά. 

Μεγάλη προσοχή στις προσπεράσεις. Καλό είναι να τις αποφύγεις όταν βρέχει, ωστόσο αν δεν μπορείς να αποφύγεις την προσπέραση, να έχεις στο μυαλό σου ότι είναι πιο δύσκολο για το ανθρώπινο μάτι να υπολογίσει την ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων κάτω από έντονη βροχόπτωση. 

Ηρεμία & συγκέντρωση

 

Δεν χρειάζεται να οδηγείς βιαστικά ή με πίεση. Ο καλύτερος τρόπος να οδηγήσεις είναι ομαλά και με ηρεμία. Δεν χρειάζονται απότομοι ελιγμοί, γρήγορες επιταχύνσεις ή απότομα φρεναρίσματα. Διατήρησε μεγαλύτερες αποστάσεις γιατί θα τις χρειαστείς σε ενδεχόμενο φρενάρισμα. Σε βροχή, όσο καλό και να είναι το αυτοκίνητο μας και τεχνολογικά εξελιγμένο, θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη απόσταση για να ακινητοποιηθεί. 

Πριν βγεις στον δρόμο με βροχή αναλογίσου. Μην το κάνεις μηχανικά και με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Σκέψου σε τι κατάσταση βρίσκεσαι,πόσο νηφάλιος είσαι, πόσο ξεκούραστος, πόσο μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να έχεις πριν βγεις στον δρόμο. Πριν οδηγήσεις αξιολόγησε την κατάσταση σου.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.