Πόσο κοστίζει μια αλλαγή λαδιών στην Lamborghini Huracan
Πόσο κοστίζει μια αλλαγή λαδιών στην Lamborghini Huracan

Πόσο κοστίζει μια αλλαγή λαδιών στην Lamborghini Huracan

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πως ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης Lamborghini. Η Ιταλική φίρμα έφτιαχνε τρακτέρ και ο ευγενής ιδιοκτήτης της είχε αγοράσει μια Ferrari από τον επίσης Ιταλό φίλο του Enzo. Ο Ferruccio Lamborghini πήγαινε και έκανε συνεχώς παράπονα για το αυτοκίνητο που αγόρασε στον Enzo Ferrari. Ο Enzo διαφωνούσε μέχρι που μάλωαν και σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους. Έτσι ο Ferruccio αποφάσισε να φτιάξει μόνος του ένα υπέρ-αυτοκίνητο το 1960.

 

Τα αυτοκίνητα του Lamborghini πήραν το όνομα του και από τότε έχουν εξελιχθεί σαφώς πάρα πολύ.

Πόσο κοστίζει όμως η αλλαγή λαδιού σε μία Lamborghini

Στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής μια αλλαγή λιπαντικών είναι από τις πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες. Σηκώνεται το αυτοκίνητο, λύνει κάποιος την τάπα του κάρτερ, αδειάζει τα λάδια σε ειδικό σκεύος και προωθεί προς ανακύκλωση την χρησιμοποιημένη ποσότητα λιπαντικού. Αυτή τουλάχιστον είναι η τυπική διαδικασία στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής ή αλλιώς συμβατικά αυτοκίνητα.

 

Όταν όμως έχει να κάνει με super-cars τότε αλλάζει λίγο η διαδικασία και απαιτείται περισσότερος χρόνος αλλά και εργασία μέχρι να φτάσει ο μηχανικός στο κάρτερ του αυτοκινήτου. Στο μοντέλο της Lamborghini που ακούει στο όνομα Huracan, η αντικατάσταση λαδιών ξεπερνά τις 4 ώρες και μόνο αν η αντικατάσταση γίνει από έμπειρο μηχανικό.

 

Για να αδειάσει τα λάδια ο έμπειρος μηχανικός λοιπόν πρέπει να αφαιρέσει 3 πάνελς και πάνω από 50 βίδες. Η ποσότητα λαδιού που λιπαίνει τον V10 του “τέρατος” αυτού αγγίζει τα 10 λίτρα πλήρως συνθετικού λαδιού 5W40. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα συμβατικό αυτοκίνητο χρειάζεται 3-4 λίτρα λιπαντικού κινητήρα σε μια αντικατάσταση.

 

Χρησιμοποιήσαμε την λέξη “τέρας” γιατί ο κινητήρας αυτός είναι χωρητικότητας 5,200κ.εκ. και αποδίδει 580 ίππους. Στην έκδοση Performante φτάνει τους 640 ίππους, με κάτι λίγο πάνω από τα 2 δεύτερα να πιάνει τα 100 χλμ από στάση! Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 325 χιλιόμετρα ανά ώρα. Επιδόσεις που μοιάζουν με super-sport μηχανή και όχι με αυτοκίνητο.

 

Όταν τελικά ο έμπειρος μηχανικός φτάσει στο κάρτερ, θα πρέπει να λύσει όχι μία αλλά οκτώ βίδες για να βγει το λιπαντικό του αυτοκινήτου αυτού.

 

Με αυτά και με άλλα μια αντικατάσταση λαδιών σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι κάτι που χρειάζεται εξειδίκευση, απαιτεί αρκετό χρόνο, δεν είναι απλή διαδικασία και μπορεί να φτάσει τα €1,000.

 

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.