Θα είναι προσιτά τα καινούρια αυτοκίνητα στο μέλλον?
Θα είναι προσιτά τα καινούρια αυτοκίνητα στο μέλλον?

Θα είναι προσιτά τα καινούρια αυτοκίνητα στο μέλλον?

Οι οδηγίες και οι προδιαγραφές για τους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα γίνονται συνεχώς πιο αυστηρές για την αυτοκινητοβιομηχανία. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι προδιαγραφές αυξάνονται τα κόστη στην παραγωγή και κυρίως σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων λύσεων και τεχνολογιών. Αυτό συνεπάγεται ότι και οι τιμές πώλησης των καινούριων αυτοκινήτων έχουν και θα έχουν αυξανόμενη τάση. Αν αναλογιστεί κανείς και την οικονομική δυσπραγία, και αν σήμερα κάποιος μπορεί να αποκτήσει οριακά ένα καινούριο αυτοκίνητο, τότε στο μέλλον πιθανά να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο. 

Τα καινούρια αυτοκίνητα όχι και τόσο προσιτά στην λιανική

Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι μετρήσεις των ρύπων CO2 για την κάθε εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων, θα πρέπει να περιοριστούν περισσότερο από 35% σε σχέση με αυτό που θα ισχύει σε 2 χρόνια από τώρα. Σε 2 χρόνια ο περιορισμός θα είναι τα 95 gr / χλμ και είναι μια μέτρηση ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με ότι ίσχυε την προηγούμενη πενταετία. Οπότε οι εταιρίες μέχρι το 2030 θα πρέπει να ρίξουν ακόμη περισσότερο τους ήδη χαμηλούς ρύπους. 

 

Για να το καταφέρουν οι εταιρίες στον χώρο του αυτοκινήτου, θα πρέπει να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τους κινητηρες τους και βάζοντας πλέον ως εναλλακτικές τις υβριδικές λύσεις. Αυτές οι επιλογές από την οπτική της έρευνας & ανάπτυξης, δεν είναι κάτι το τρομερό γιατί ήδη έχουν σχεδιαστεί και έχουν μπει σε παραγωγή για κάποια από τα μοντέλα. Από την άλλη όμως, αυτές οι εναλλακτικές δεν είναι και τόσο budget-friendly.

 

Επιπρόσθετα, λόγω του ότι οι εταιρίες μπορούν να έχουν τον καλύτερο έλεγχο του μέσου όρου των εκπομπών ρύπων με αυτόματα κιβώτια. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχουν αυτές τις αυστηρές μετρήσεις στο μέσο όρο της γκάμας τους, ενδέχεται να μειώσουν τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων στην παραγωγή. Αυτό και πάλι συνεπάγεται αυξημένο κόστος στην τιμή αγοράς από τους δυνητικούς πελάτες.

 

Υπολογίζεται ότι τα μικρότερα μοντέλα θα δεχθούν μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις στην τιμή. Ο λόγος ειναι ότι τα super mini δεν διατίθενται με σύγχρονους κινητήρες πετρελαίου στις περισσότερες των περιπτώσεων, οπότε θα εφοδιαστούν με υβριδικά συστήματα. Να σημειωθεί ότι τα μικρότερα μοντέλα παρασύρουν προς τα κάτω τις τιμές πιο εύκολα γιατί έχουν μεγαλύτερη αναλογία στις πωλήσεις μιας μάρκας. Οπότε δεν θα είναι περίεργο ένα super mini αυτοκίνητο με τιμή σήμερα λίγο πάνω από τα 10,000 ευρώ, να εκτοξευθεί στα 16,000 ευρώ λόγω αυτών των προδιαγραφών. 

 

Επιπρόσθετα, υπολογίζουν οι παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, ότι για να μπορέσουν να συμμορφωθούν με αυτές τις τιμές, θα πρέπει να πωλούν τουλάχιστον 3 ηλεκτρικά οχήματα στα 10. Ακόμη και με την μαζικοποίηση των ηλεκτροκινητήρων, τα κόστη δεν θα μπορούσαν να συμπιεστούν σημαντικα για τον τελικό καταναλωτή. Έτσι πολλες μάρκες θα έχουν την τάση να προσανατολιστούν στην εφαρμογή ηλεκτροκινητήρων σε μεγαλύτερου όγκου οχήματα για να μπορούν να δικαιολογήσουν αυξημένες τιμές λόγω μεγέθους. Οπότε θα έχουν την τάση να προωθούν αυτά τα αυτοκίνητα στην αγορά προκειμένου να πετύχουν αυτούς τους στόχους οικολογίας. 

 

Συνεπώς, θεωρειται σχεδόν σίγουρο αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτές τις προδιαγραφές, ότι η αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου, μικρού όγκου και με κριτήριο την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κάτι που δεν επιθυμεί κανένας από τους εμπλεκόμενους. 

 

Πηγή: CNN Greece

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.