Πως χρησιμοποιείς το φρένο στο αυτοκίνητο σου?
Πως χρησιμοποιείς το φρένο στο αυτοκίνητο σου?

Πως χρησιμοποιείς το φρένο στο αυτοκίνητο σου?

Όταν αναφέρει κανές το φρένο και τον τρόπο φρεναρίσματος, ο καθένας μας αντιλαμβάνεται κάτι το διαφορετικό ίσως.  Το κακό για όλους όσους κινούνται στον δρόμο είναι ότι όσοι οδηγούν δεν έχουν απόλυτα την σωστή άποψη αλλά και την άισθηση για τον σωστό τρόπο πέδησης του οχήματος. Η συνέπεια είναι όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η πρόκληση κάποιων ατυχημάτων στον δρόμο από λάθος εκτίμηση και αδέξιο χειρισμό του αυτοκινήτου.

 

 

Ας δούμε παρακάτω τι θα ήταν καλό να έχουμε υπόψην όταν οδηγούμε και σαφώς χρησιμοποιούμε το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου μας.

Επιστροφή στα βασικά!

Το πρώτο και κύριο μέλημα μας, όταν οδηγούμε είναι να διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Αν βιάζεσαι, δεν πρόκειται να φτάσεις πιο γρήγορα όταν πας και κολλάς στο μπροστινό σου όχημα, ούτε και ο οδηγός του θα νιώσει κάποια πίεση για να οδηγήσει ταχύτερα. Το πιθανότερο να επιβραδύνει λίγο ακόμη για να σε εκνευρίσει περισσότερο. Είναι μια στιγμή που μπορεί να υποκύψεις σε παράτολμο τρόπο οδήγησης. Απλά μην το κάνεις γιατί κινδυνεύεις!

 

 

Τα συστήματα παθητικής ασφάλειας είναι τεχνολογικά πολύ εξελιγμένα. Ωστόσο, όσο και να εξελιχθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τον παράγοντα της πρόληψης στην οδήγηση. Κατά συνέπεια, τήρησε σωστές αποστάσεις ασφαλείας, γιατί ουσιαστικά διευρύνεις τον χρόνο αντίδρασης σου στο οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο προπορευόμενο όχημα. Αν τώρα οδηγείς στο Εθνικό οδικό δίκτυο, έχεις έναν λόγο ακόμη να κρατάς μεγαλύτερη απόσταση ασφάλειας, γιατί το όχημα σου θα χρειαστεί μεγαλύτερη απόσταση και χρόνο για να ακινητοποιηθεί, αν αυτό χρειαστεί. 

 

 

Όταν οδηγείς, θα πρέπει να έχεις την κατάλληλη στάση στο σώμα σου. Ξέρω ακούγονται βασικά αυτά, αλλά για πολλούς από εμάς, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ημέρα των εξετάσεων για το δίπλωμα και είτε έχουμε αμελήσει πολλούς από τους βασικούς κανόνες ή αποκτήσαμε υπέρμετρη αυτοπεποίθηση για την οδήγηση μας.

 

 

Όταν κάποιος οδηγεί σε λάθος θέση, τότε αφενός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κουραστεί από την οδήγηση αλλά και να χαλαρώσει λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε.  Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να σε προστατεύσουν σε κατάλληλη θέση. Αν εσύ οδηγείς σχεδόν ξαπλωμένος ή πάρα πολύ κοντά στο τιμόνι, τότε μειώνεις την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων και θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο τραυματισμού σε ενδεχόμενο ατύχημα.

 

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι δεν χειριζόμαστε σωστά το αυτοκίνητο μας όταν βρισκόμαστε στην λάθος θέση.  Κρατάμε το τιμόνι με τα δύο χέρια και όπως λένε οι δάσκαλοι της οδήγησης με την λαβή “10 και 10”.

 

 

Επίσης μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε το ύψος του τιμονιού έτσι ώστε να έχετε απόλυτη ευχέρεια χειρισμών και να μην βρίσκουν τα χέρια σας στους μηρούς σας.  Αν οδηγείτε μακρυά το τιμόνι και χρειαστεί να φρενάρετε, θα πρέπι να τεντώσετε το πόδι για να φρενάρετε. Αυτή η θέση μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της πέδησης γιατί πολύ απλά ίσως δεν φτάσει το πόδι σας σε όλο το βάθος του φρένου. Το πέλμα σας πρέπει να βρίσκεται σε ορθή γωνία προς την γάμπα του ποδιού. Επιπρόσθετα ο μηρός δεν θα πρέπει να σηκώνεται σχετικά ψηλά όταν χειριζόμαστε τα πετάλια. Αυτό μπορείτε να το βρείτε με την κατάλληλη ρύθμιση του ύψους του καθίσματος του οδηγού.

 

Αν οδηγείτε παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητο που δεν εφοδιάζεται με ESP και ενδεχομένως με ABS (λιγότερο πιθανό), όταν χρειαστεί να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο, δεν θα πρέπει να πατήσετε με δύναμη και απότομα το πεντάλ του φρένου. Μπορεί κάποιος να κάνει μηχανικά την κίνηση του ABS με κοφτές και σύντομες κινήσεις πέδησης. Αν έχετε τέτοιο αυτοκίνητο, τότε θα σας προτείναμε να θέσετε ως άμεση προτεραιότητα την αντικατάσταση του με ένα πιο νέας τεχνολογίας για την ασφάλεια σας. 

 

Αν τώρα το όχημα που οδηγείτε εξοπλίζεται με ESP & ABS τότε αυτο που πρέπει να κάνετε είναι το αντίθετο. Τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα διασφαλίζουν στον οδηγό την μέγιστη ασφάλεια όταν απαιτηθεί. Δηλαδή κάτω από συνθήκες βίαιης πέδησης και μπορείτε επίσης να διατηρήσετε και την διεύθυνση του αυτοκινήτου έτσι ώστε να παραμείνει στον δρόμο. 

 

Έχετε στο μυαλό σας ότι το πεντάλ του φρένου μπορεί να τρέμει ή νιώθετε ότι απαλά απωθεί το πόδι σας από το φρένο. Εσείς πρέπει να το κρατήσετε όσο πιο απότομα μπορείτε και τα “έξυπνα” συστήματα ενός εξελιγμένου αυτοκινήτου θα διασφαλίσουν τα υπόλοιπα για εσάς. 

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.