Θα υπάρχουν φανάρια στο μέλλον?
Θα υπάρχουν φανάρια στο μέλλον?

Θα υπάρχουν φανάρια στο μέλλον?

Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι τα φανάρια κυκλοφορίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση με τα αυτοκίνητα μας. Στις ημέρες μας αλλά και στο άμεσο μέλλον που οι συνήθειες και τα πράγματα κινούνται περισσότερο στην σφαίρα του ψηφιακού, τα φανάρια θα μοιάζουν σαν απομεινάρια από το παρελθόν. 

Θα υπάρχουν άραγε φανάρια στο μέλλον?

Στατιστικές έρευνες δείχνουν πως ο μέσος οδηγός περνά περίπου 2 ημέρες τον χρόνο στην αναμονή ενός φωτεινού σηματοδότη! Εντυπωσιακό αν το αναλογιστεί κάποιος. Επιπρόσθετα αν δούμε την επιβάρυνση από εκπομπές ρύπων αλλά και την κατανάλωση σε καύσιμο, τότε σίγουρα αυτό έχει μια επίπτωση στο οικοσύστημα του πλανήτη μας. 

 

Για αυτόν τον λόγο μεγάλες εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων έχουν εξελίξει συστήματα επικοινωνίας του οδηγού με το αυτοκίνητο, αλλά και μεταξύ των αυτοκινήτων. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλέον σιγουρευτεί ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στους δρόμους χωρίς “περιττές” στάσεις σε φανάρια κυκλοφορίας. 

 

Για να μην παρεξηγηθούμε, για να συμβεί αυτό τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν στον εξοπλισμό τους σύστημα επικοινωνίας και αναταλλαγής δεδομένων που έχουν να κάνουν με την κίνηση, την ταχύτητα και τον υπολογισμό του χρόνου που απαιτείται για να βρεθούν σε συγκεκριμένα σημεία π.χ. φωτεινούς σηματοδότες. 

 

Σε video που βρήκαμε στο Youtube η Ford παρουσιάζει αυτοκίνητα που έχουν πλέον το σύστημα επικοινωνίας με το όνομα Intersection Priority Management (IPM). Τα αυτοκίνητα ανταλλάσουν δεδομένα και μπορούν να καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία θα προκύψει συνάντηση σε διασταύρωση ή φωτεινό σηματοδότη. Έτσι ρυθμίζουν την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση έτσι ώστε αυτό να μην συμβεί. 

Πάνω από τα μισά ατυχήματα συμβαίνουν σε διασταυρώσεις. Οπότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι όταν τα συστήματα αυτά εξελιχθούν πλήρως και μπουν μαζικά στην παραγωγή, πόσο δραματική θα είναι η μείωση σε τροχαία ατυχήματα.

 

Για να φτάσει σε αυτήν την τεχνολογία η εν λόγω μάρκα, έχει “πατήσει” στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και στο πως λειτουργεί και κινείται ένας άνθρωπος μεταξύ άλλων ανθρώπων. Ένας άνθρωπος που κινείται σε πλήθος ανθρώπων (π.χ. στο κέντρο της πόλης), δεν τρακάρει με άλλους ανθρώπους, αν είναι συγκεντρωμένος. 

 

Η τεχνολογία αυτή δεν έχει φτάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο της, όπου θα μπορεί να περάσει στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής και κυκλοφορίας. Χρειάζονται ακόμη κάποια χρόνια για να είναι εξελιγμένα τεχνολογικά τόσο τα αυτοκίνητα, όσο όμως και ο άνθρωπος να μπορεί να δεχθεί ότι τα τροχοφόρα του μέλλοντος θα είναι αυτόνομα. Δεν θα έχουν τιμόνι και χειρηστήρια ελέγχου κυκλοφορίας. 

 

Θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό, να μην απαιτείται καν η παρουσία οδηγού στο μέλλον, όταν πρόκειται για μετακίνηση εμπορευμάτων, εγγράφων ή όποιου άλλου αντικειμένου. 

 

Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο κόσμος του αυτοκινήτου προδιαγράφει ήδη την πορεία προς την πλήρη αυτονόμηση των αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι η μείωση των ατυχημάτων στο ελάχιστο, η μεγιστοποίηση της οικονομίας σε καύσιμο αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος από επιπλέον ρύπους.

 

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.