Τι ΔΕΝ θα έχουν τα αυτοκίνητα στο Μέλλον?
Τι ΔΕΝ θα έχουν τα αυτοκίνητα στο Μέλλον?

Τι ΔΕΝ θα έχουν τα αυτοκίνητα στο Μέλλον?

Κάποιες φορές είναι να μην ξεκινήσει κάτι και αυτό ισχύει και για την εξέλιξη τεχνολογικά των εξωτερικών καθρεπτών του αυτοκινήτου. Οι καθρέπτες είναι άκρως σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο για την ασφάλεια. Από την άλλη όμως έχουν και μειονεκτήματα. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι η αρνητική επίδραση στην αεροδυναμική και από την άλλη γιατί αυξάνουν τις διαστάσεις πλάτους του οχήματος.

Αυτοκίνητα στο μέλλον χωρίς καθρέπτες

Έως και στις ημέρες μας οι όποιες απόπειρες αντικατάστασης των καθρεπτών από κάμερες, παρέμειναν σε επίπεδο απόπειρας. Σε πρωτόπτυπα αυτοκίνητα (concept) έχουν μπει κατά καιρούς με σκοπό όμως την δημιουργία εντυπώσεων. Βλέπουμε όμως οι κατασκευαστές να έχουν στα άμεσα πλάνα τους την αφαίρεση των ανεπιθύμητων καθρεπτών.

 

Η Audi εδώ και λίγους μήνες έχει ανακοινώσει το πλάνο να παρέχει κάμερες αντί για καθρέπτες στον επιπρόσθετο εξοπλισμό κάποιων μοντέλων της. Στο ηλεκτρονικό της αυτοκίνητο το e-Tron έχει βάλει κάμερες στην θέση των καθρεπτών και όχι προαιρετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οπτική στις κάμερες προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Το σημαντικό ειναι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν τυφλές γωνίες για τον οδηγό.

 

Οι κάμερες προσαρμόζονται αν το αυτοκίνητο κινείται σε εθνικό οδικό δίκτυο, στην πόλη ή σε δρόμο με συνεχείς στροφές. Οι οθόνες έχουν προσαρμοστεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και στο σημείο ένωσης του ταμπλό με τις πόρτες. Με την αφαίρεση των καθρεπτών το πλάτος του  οχήματος μειώνεται πάνω από τα 10 εκατοστά!

Τo ηλεκτρονικό Audi δεν αποτελεί όμως το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής που μπορεί να εξοπλίζεται με κάμερες αντί για καθρέπτες. Πριν από το e-Tron ήρθε το Lexus ES όπου έχει κάμερες αποκλειστικά για την αγορά της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι εκτός την αεροδυναμική βελτιώνεται και η ορατότητα πλευρικά. Ο λόγος είναι ότι μειώνεται ο στροβιλισμός σε συνθήκες βροχής και τα πλαινά τζάμια μένουν πιο καθαρά.

 

Πριν από τα επιβατικά αυτοκίνητα, οι κάμερες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στα φορτηγά. Είναι αντιληπτό ότι σε αυτά τα οχήματα είναι περισσότερα τα τυφλά σημεία με τους καθρέπτες, και οι κάμερες είναι απαραίτητες πλέον για την ασφάλεια. Για αυτό το λόγο το καινούριο Actros απο την Mercedes διαθέτει στο στάνταρ εξοπλισμό κάμερες και όχι καθρέπτες. Η τεχνολογία της Mercedes ονομάζεται mirror-cam και από ότι διαφαίνεται στο πολύ κοντινό μέλλον, πολλοί κατασκευαστές θα ακολουθήσουν αυτή τη τάση.

 

Πηγη: CNN Greece

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.