
Αν ρωτούσε κάποιος το ποσοστό των ατόμων που νιώθουν ναυτία σε κάποιο σημείο σε ένα αυτοκίνητο τι θα απαντούσατε; Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα πιστεύαμε. Η στατιστική έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 65% των ανθρώπων-επιβατών ενός οχήματος νιώθουν ναυτία κατά την μεταφορά τους από ένα σημείο σε ένα άλλο.
Καταρχήν τα τμήματα έρευνας & ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας προσπάθησαν να αναλύσουν τις αιτίες δημιουργίας ναυτίας στον άνθρωπο. Η βασική αιτία είναι ότι τα μάτια προσλαμβάνουν διαφορετική αντιστοιχία δεδομένων σε σχέση με τις ασκούμενες δυνάμεις προς το σώμα αλλά και την πίεση που ασκείται στα αυτιά του ατόμου.
Οι πιο γνωστές συνθήκες που οδηγούν σε ναυτία είναι οι συνθήκες των επιβατών σε συχνές στροφές. Σαφώς βέβαια και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην ναυτία. Γνωστός Αγγλικός όμιλος παραγωγής πολυτελών οχημάτων προσπαθεί να προσεγγίσει τις αιτίες προκειμένου να διορθώσει ότι είναι δυνατόν στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου για να μεγιστοποιήσει την άνεση των επιβατών των αυτοκινήτων.
Για αυτόν τον λόγο διανύθηκαν δοκιμές πάνω από 20,000 χιλιομέτρων και ο στόχος είναι να μειωθούν τα επίπεδα ναυτίας των επιβατών σε ποσοστά που να ξεπερνούν το 55%. Οι δοκιμές αυτές, έδωσαν δεδομένα που δείχνουν ότι με την τεχνολογική εξέλιξη και την μελλοντική αυτονομία των αυτοκινήτων αυτό είναι παραπάνω από εφικτό.
Οι παράγοντες που αναλύθηκαν και αποτελούν κριτήριο για κάθε άνθρωπο είναι η επιτάχυνση πλευρικά, η καταπόνηση του ανθρώπινου σώματος από τον νευρικό τρόπο οδήγησης. Επιπρόσθετα αναλύθηκαν διάφορες ασχολίες κατά την παραμονή μας σε ένα όχημα, όπως η ανάγνωση χαρτών ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Προκειμένου να γίνει μετρήσιμο αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό, αναλύθηκε ένας ειδικός αλγόριθμος που δείχνει τον εξατομικευμένο δείκτη wellness του κάθε ατόμου. Αυτή η μέτρηση ουσιαστικά παρουσιάζει την φυσιολογία του κάθε ανθρώπου σε διαφορετικές συνθήκες αυτοκίνησης.
Ένας από τους επικεφαλείς της έρευνας & ανάπτυξης του συγκεκριμένου ομίλου παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων, αναφέρει ότι ο στόχος είναι με την εξέλιξη της αυτόνομης αυτοκίνησης, όλοι οι επιβάτες να νιώθουν όμορφα και άνετα. Και αυτό γιατί στο κοντινό μέλλον και κατά την διάρκεια της αυτοκίνησης, οι επιβάτες θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο μιας και δεν θα ασχολούνται με τον έλεγχο του οχήματος.
Οπότε σε κάποιο ταξίδι ή στην μετακίνηση σε έναν λίγο πιο μακρινό προορισμό, θα μπορούν να διαβάζουν ή και να ξεκουράζονται καλύτερα. Οπότε είναι σημαντικός στόχος για την εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία να εξελίξει συστήματα τεχνολογίας που θα διασφαλίζουν την άνεση όλων των επιβατών και θα αποφεύγεται η ναυτία ακόμη και για τους πιο ευαίσθητους.
Η λογική είναι να προσαρμόζεται το όχημα στα μέτρα & σταθμά άνεσης του κάθε ένα επιβάτη ξεχωριστά. Για να γίνει αυτό εφικτό, θα αξιοποιούνται αισθητήρες βιομέτρησης που θα αποτυπώνουν την φυσιολογία του κάθε επιβάτη. Κατόπιν θα δίνουν δυνατότητες τοποθέητησης οθονών σε πιο ψηλά σημεία, ή ηλεκτρονικής ρύθμισης των καθισμάτων. Επιπλέον, ο κλιματισμός θα ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται ή θα ρυθμίζεται στις βέλτιστες συνθήκες για τον κάθε άνθρωπο. Η ενεργοποίηση πολλών λειτουργιών θα γίνεται φωνητικά με σκοπό να μειωθούν δραματικά οι κινήσεις του σώματος κατά την διάρκεια της αυτοκίνησης.
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.