Τέλος Στα Αθόρυβα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα
Τέλος Στα Αθόρυβα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Τέλος Στα Αθόρυβα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Από τις αρχές Ιουλίου κιόλας μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα αθόρυβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσα στα αστικά οδικά δίκτυα.

Τέλος στα ηλεκτρικά που δεν κάνουν θόρυβο

Κάθε οδηγός – κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γνωρίζει καλά την ησυχία και την άνεση που προσφέρει ένα τέτοιο αυτοκίνητο που απουσιάζει παντελώς ο θόρυβος του κινητήρα. Ωστόσο υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες από αυτό το χαρακτηριστικό άνεσης. Η μεγαλύτερη αρνητική συνέπεια είναι ότι οι διερχόμενοι πεζοί δεν μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα την έλευση ενός ηλεκτρικού οχήματος, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων μέσα στις πόλεις.

 

Οι πεζοί έχουν συνηθίσει το θόρυβοα πριν από τον οπτικό έλεγχο όταν κινούνται και δείχνει η τάση να γίνονται λίγο πιο απρόσεκτοι με συνέπεια να τραυματίζονται περισσότερα άτομα σε πόλεις που κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Από τις αρχές κιόλας του Ιουλίου (2019) θα εφαρμοστεί η οδηγία με αριθμ. 540/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, η οποία υποχρεώνει την τοποθέτηση προειδοποιητικης τεχνολογίας θορύβου {Σύστημα ακουστικής προειδοποίησης οχήματος ή στα Αγγλικα Acoustic Vehicle Alert System – AVAS) Το σύστημα αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αθόρυβα αυτοκίνητα (αμιγώς ηλεκτρικά ή και υβριδικά οχήματα).

 

Ο σκοπός της οδηγίας είναι η μεγιστοποίηση της ασφάλειας των ευαίσθητων ομάδων του αστικου οδικού δικτύου, όπως οι τυφλοί, οι άνθρωποι με θέματα ακοής και όρασης, οι οδηγοί ποδηλάτων και τα παιδιά.

 

Η εφαρμογή της οδηγίας αφορά τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που θα πάρουν έγκριση τύπου μέχρι την 1η Ιουλίου 2019, και όχι εκείνα τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Η τεχνολογία AVAS θα λειτουργεί σε ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες έως τα 20 χλμ/ω και θα δημιορυγεί έναν ήχο τουλάχιστον 56 dB (δεν θα περνά τα 75 dB) και υποχρεώνει όλους τους οδηγούς επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων (αθόρυβων υβριδικών). Ο ήχος θα παράγεται και όταν το αυτοκίνητο θα κινείται με την όπισθεν (όπως ισχύει τώρα στα λεωφορεία και τα φορτηγά).

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.