
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά των καινούριων αυτοκινήτων παρουσιάζει μια μικρή αύξηση. Ωστόσο η απαξίωση ενός καινούριου καθώς και το απρόβλεπτο φορολογικά παριβάλλον της χώρας μας, καθιστούν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου σοφή απόφαση. Η απόφαση είναι σωστή όταν γνωρίζεις τις ανάγκες σου και με ποιο τρόπο θα τις ικανοποιήσεις. Στην περίπτωση που δεν έχεις εμπειρία ή κινείσαι με συναισθηματικά κριτήρια, τότε είναι πιθανό να μην πάρεις την πιο σωστή απόφαση.
Σε αυτό εδώ το άρθρο έχουμε σκοπό να δούμε ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να μην ξεχάσεις στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Προτού αρχίσεις να ψάχνεις για να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, κάθισε να υπολογίσεις και να καταγράψεις τα παρακάτω:
Πολλοί μπορεί να πέσουν στην παγίδα να ενθουσιαστούν με ένα όμορφο αυτοκίνητο και να υπερεκτιμήσουν την οικονομική τους δυνατότητα. Κάποιοι μπορεί να είναι υπεραισιόδοξοι για το μέλλον και να θεωρήσουν ως δεδομένο ότι τα οικονομικά τους θα είναι πολύ καλύτερα τον επόμενο χρόνο και να πιεστούν με το δανεισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χαρούν την αγορά ενός αυτοκινήτου όπως θα έπρεπε και πιθανά να το μεταπωλήσουν ή να το ανταλλάξουν με κάποιο μικρότερο.
Μην αποφασίσεις συναισθηματικά την αγορά ενός αυτοκινήτου παρά με λογικά και οικονομικά κριτήρια.
Κανείς δεν περιμένει να γνωρίζεις από την αρχή το μοντέλο, ποια μάρκα, τι χρώμα, το έτος πρώτης άδειας κλπ. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις τους λόγους και τι ανάγκες επιθυμείς να καλύψεις με το αυτοκίνητο που σκέφτεσαι να αγοράσεις. Χωρίς πολλά λόγια θα πρέπει να αναλογιστείς ποια θα είναι η καθημερινή χρήση του.
Αυτά όλα τα κριτήρια είναι λογικής φύσεως και απέχουν από συναισθηματικές αποφάσεις που ενδεχομένως να σε δυσκολέψουν στη καθημερινότητα σου.
Οι πιο πολλοί από εμάς πριν κάνουμε μια έξοδο σε ένα εστιατόριο ή πάμε να δούμε μια ταινία, κάνουμε μια σύντομη αναζήτηση στο Google για να δούμε αξιολογήσεις και κριτικές άλλων ανθρώπων. Μπορεί όμως να αγοράσουμε στα τυφλά από κάποιον έμπορο γιατί μας θάμπωσε ένα όμορφο αυτοκίνητο.
Να μην αγοράσεις λοιπόν αυτοκίνητο στα τυφλά. Ψάξε στο διαδίκτυο για κριτικές, αξιολογήσεις και γενικότερα την ποιότητα της εξυπηρέτησης από τον έμπορο που σε ενδιαφέρει να αγοράσεις. Σε δεύτερο χρόνο, ψάξε λίγα περισσότερα για το αυτοκίνητο και τη μάρκα που σε ενδιαφέρει. Δες αν πρόκειται για μια μάρκα που έχει καλή κατάταξη στα τεστ αξιοπιστίας, αν κάνει συχνά ανακλήσεις, αν έχει κάποιο forum κατόχων για να καταλάβεις τι μπορεί να περιμένεις από τη μάρκα που σκέφτεσαι να επιλέξεις. Επίσης, δες τη προγραμματισμένη συντήρηση γιατί μπορεί να γίνεται πιο συχνά από ότι θα περίμενες.
Πολύ λογικά θα σκεπτόταν κάποιος “μα καλά ποιος θα αγόραζε ένα αυτοκίνητο χωρίς να το οδηγήσει?”. Και όμως πάνω στη παρόρμηση και τον ενθουσιασμό υπάρχει κόσμος που έχει δεσμεύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ένα αυτοκίνητο χωρίς να το έχει οδηγήσει πριν. Λάθος και μην το κάνεις ποτέ αυτό. Ζήτησε να οδηγήσεις το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει. Εδώ μιλάμε για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οπότε μπορείς να οδηγήσεις ακριβώς αυτό το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει πριν το αγοράσεις, κάντο!
Αν μπορείς ακολούθησε διαδρομές που εσύ κάνεις καθημερινά και όχι εκείνες που θα σου προτείνει ο πωλητής. Υπάρχουν τεχνάσματα και σε μια οδήγηση δοκιμής, όπως το να σε κατευθείνει ο πωλητής σε ένα οδόστρωμα πολύ καλή ποιότητας για να μην αντιληφθείς τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε μια λακούβα.
Να αποφεύγεις την αγορά από πωλητές που αποφεύγουν έντεχνα ή δεν δέχονται τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο που πουλάνε. Θα πρέπει να το δεις με άνθρωπο που εσύ εμπιστεύεσαι γιατί είναι αντιληπτό ότι ο πωλητής θα σου τονίσει την ευκαιρία και θα προσπεράσει κάθε κίνδυνο που μπορεί να σε ζημιώσει και να μη γίνει η πώληση.
Κάποιοι αγοραστές δεν κάνουν τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο που τους ενδιαφέρει, εσύ να μην το κάνεις αυτό. Επίσης να μην αγοράσεις από πωλητή που δεν δέχεται τεχνικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα που προσφέρει.
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.