
Το 2018 το ABS θεωρείται πλέον δεδομένο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας σε ένα αυτοκίνητο και δεν ρωτάμε καν αν περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου. Από το 2004 και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφεται ως υποχρέωση σε όλα τα καινούρια οχήματα για τις εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα που δεν το έχουν, δεν βγάζουν έγκριση τύπου και δεν μπορούν να ταξινομηθούν εντός των συνόρων της Ευρώπης.
Το ABS ή αλλιώς Anti-lock Braking System ή και Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των Τροχών στα Ελληνικά. Ουσιαστικά είναι το σύστημα που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών σε βίαιο φρενάρισμα, που ως αποτέλεσμα είχε την ολίσθηση αλλά και την ακινητοποίηση του οχήματος σε μεγαλύτερη απόσταση. Αλλά και χωρίς τον απόλυτο έλεγχο διεύθυνσης του οχήματος από τον οδηγό.
Τα αυτοκίνητα που εξοπλίστηκαν με το ABS εκτός από την αποφυγή του μπλοκαρίσματος των τροχών, δίνουν την δυνατότητα στον οδηγό να κάνει χειρισμούς με το τιμόνι κατά την διάρκεια βίαιης πέδησης. Κατά συνέπεια, η ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων αυξάνεται δραματικά και μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων.
Ας δούμε όμως πότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και ποια μάρκα ήταν αυτή που το έβγαλε πρώτη στην παραγωγή.
Τον Αύγουστο του 1978 πρώτη λοιπόν η Mercedes βγάζει σε πίστα δοκιμών της στην Γερμανία, το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει το ABS. Είναι απόλυτα αντιληπτό ότι για την εποχή εκείνη ήταν ένα σύστημα καινοτόμο και πρωτοποριακό. Με την έλευση του ABS η Mercedes βάζει πρώτη στην παραγωγή ηλεκτρονικά συστήματα και εγκεφάλους που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού αυτού.
Το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής της Mercedes που ήταν εξοπλισμένο με ABS αποτελούσε τότε την ναυαρχίδα της μάρκας, και δεν ήταν άλλο από την λιμουζίνα S-Class. Το ABS ήταν επιπρόσθετο στοιχείο εξοπλισμού για την τότε S-Class και είχε επιπρόσθετη χρέωση που ξεπερνούσε τα 2,200 Γερμανικά μάρκα! Αρκετά ακριβό δηλαδή για την εποχή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 80, το ABS μπορούσε να επιλεχθεί προαιρετικά σε όλα τα μοντέλα της Γερμανικής μάρκας. Στις αρχές του 90 το σημαντικό αυτό στοιχείο εξοπλισμού άρχισε να περιλαμβάβεται στον εξοπλισμό όλων των μοντέλων της Mercedes ως στάνταρ και όχι ως προαιρετικό στοιχείο.
Ωστόσο η πρώτη απόπειρα να μπει το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών, έγινε στην δεκατία του 60 και στο μοντέλο Jensen FF. Το εγχείρημα όμως δεν ήταν απόλυτα επιτυχές μιαw και δεν υπήρξε ακριβές και αξιόπιστο για να περάσει μαζικά πλέον στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Πηγή: CNN Greece
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.