Οδήγηση & Μέγιστη Ασφάλεια
Οδήγηση & Μέγιστη Ασφάλεια

Οδήγηση & Μέγιστη Ασφάλεια

Η οδήγηση μπορεί  να δυσκολέψει όλους τους οδηγούς όταν πέφτει το σκοτάδι. Όταν σκοτεινιάζει τα μάτια του οδηγού χρειάζονται λίγο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτή τη μεταβολή. Η ποιότητα του φωτισμού του οδικού δικτύου σαφώς και επηρεάζει την ασφάλεια στην νυχτερινή οδήγηση.

Οδήγηση με ασφάλεια την νύχτα

Τι μπορεί να κάνει ο οδηγός προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια? Καταρχήν προσαρμόστε τον εσωτερικό καθρέπτη με τέτοιον τρόπο που να μην σας αποσυντονίζουν τα φώτα των αυτοκινήτων που βρίσκονται πίσω σας. Μειώστε την ταχύτητα οδήγησης την νύχτα κατά 25% προκειμένου να μπορείτε να αντιδράσετε πιο αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε συνθήκη.

 

Προσπαθήστε να οδηγήσετε στην κεντρική ή δεξιά λωρίδα, αν είναι εφικτό, προκειμένου να αποφύγετε την έκθεση των ματιών σας στα φώτα των αυτοκινήτων που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οδήγηση με μειωμένη ορατότητα λόγω ομίχλης

Τα περισσότερα αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας διαθέτουν προβολείς ομίχλης. Σε αυτήν την κατάσταση οδήγησης, ανάψτε τα αμέσως. Μείνετε πιστοί στα όρια ταχύτητας, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά αποφύγετε και τις προσπεράσεις. Ακόμη και όταν νιώθετε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια. Αν η ορατότητα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, οδηγήστε ακόμη πιο αργά ή ακόμη καλύτερα σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα. Μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια πάντα προέχει.

 

Από τις αποστάσεις ασφαλείας που πάντα πρέπει να κρατάτε, προσπαθήστε να κρατήσετε λίγο ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Εϊναι αντιληπτό ότι κάποιοι οδηγοί μπορεί να εκνευριστούν με τον τρόπο που οδηγείτε. Ωστόσο, προτεταιότητα μας δεν είναι τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων, αλλά η δική σας ασφάλεια καθώς και την οικογένειας σας.

Αν οδηγείτε σε συνθήκες βροχής

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει πάνω-κάτω ότι ισχύει και στην οδήγηση σε συνθήκες ομίχλης. Κρατήστε αναμμένα τα φώτα ομίχλης, μειώστε ταχύτητα και διατηρήστε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα. Σε συνθήκες βροχής, υπάρχει ακόμη ένα στοιχεία δυσκολίας, η ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Αν πρέπει να οδηγήσετε σε χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο

Εδώ βάζουμε το “πρέπει” γιατί ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να αποφύγετε την οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες. Ωστόσο κατανοούμε ότι κάποιοι από εμάς πρέπει να οδηγήσουν για να επιστρέψουν σε κάποια υποχρέωση ή και στην εργασία τους. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητες οδήγησης σας αλλά και του οχήματος σας. Ναι υπάρχουν τετρακίνητα αυτοκίνητα  που διευκολύνουν την οδήγηση σε χιόνι ή πάγο περισσότερο από άλλα οχήματα. Ωστόσο, πολλές τέτοιες συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες ακόμη και για αυτά τα υπέροχα αυτοκίνητα.

 

Πρώτο και κύριο στοιχείο είναι ότι πρέπει να είστε προτεοιμασμένοι. Ο λόγος είναι η ασφάλεια αλλά και η ταλαιπωρία που μπορεί να υποστείτε εσείς ή ακόμη και άλλοι οδηγοί σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος σας. Να είστε πάντα εφοδιασμένοι με αξιόπιστες και καλής ποιότητας αλυσίδες χιονιού, ένα μικρό φτυάρι για ξεχιόνισμα και το τρίγωνο ασφαλείας.

 

Αν πρέπει να οδηγήσετε, κρατήστε ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και μικρές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων για καλύτερο έλεγχο. Ειδικά αν ο δρόμος έχει την οποιαδήποτε κλίση. Η απόσταση ασφαλείας από τα άλλα οχήματα είναι καθοριστικής σημασίας. Οποιοσδήποτε χειρισμός, απαιτεί διαφορετική δεξιότητα με κύριο χαρακτηριστικό την ήπια οδήγηση χωρίς απότομες κινήσεις. Τόσο το φρενάρισμα, όσο και η επιτάχυνση πρέπει να γίνεται προοδευτικά και όχι απότομα. Έτσι θα μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια σας και θα αποφύγετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση.

Η οδήγηση με… μποφόρ!

Αν βρεθείτε σε συνθήκες έντονων ανέμων, μειώστε δραματικά την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας. Οδηγήστε τόσο σιγά, ώστε να μπορείτε να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο σας οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό γιατί μπορεί να βρείτε το οτιδήποτε στον δρόμο σας που μπορεί να παρασύρει ο δυνατός άνεμος. Από κλαδιά, κάδους απορριμάτων, μεγάλα απορρίματα έως και κάποιον άνθρωπο ή ζώο που έχασε την ισορροπία του και έχει παρασυρθεί από τον άνεμο. Οπότε, είναι σημαντικό  να οδηγείτε αρκετά αργά. Οδηγείστε με κλειστά τα παράθυρα και να έχετε στο μυαλό σας ότι η κόρνα σας δεν ακούγεται στους άλλους οδηγούς το ίδιο δυνατά όταν φυσάει έντονα.

Οδήγηση σε βρεγμένο χωμάτινο δρόμο ή λάσπη

Πριν βάλετε τους τροχούς του αυτοκινήτου σας σε τέτοιες συνθήκες, σταματήστε, κατεβείτε και δείτε πόσο παχιά είναι η λάσπη του δρόμου. Και εδώ μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου σας. Το να κατέβει κάποιος να δει την λάσπη είναι τόσο σημαντικό, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που η πλειοψηφία των οδηγών δεν πράττει. Διαφοροποιηθείτε από τους άλλους, εσείς είστε ένας υπέυθυνος οδηγός που θέλετε να οδηγείτε με ασφάλεια.

 

Δείτε τα πατήματα αν υπάρχουν από άλλα οχήματα. Από το πάχος και το βάθος στα ίχνη των πατημάτων αυτών θα αταλάβετε χρήσιμα στοιχεία για την λάσπη που πρόκειται να περάσετε. Αν θεωρείτε ότι τα πατήματα αυτά είναι από τετρακίνητα οχήματα και εσείς δεν έχετε τέτοιο όχημα, καλύτερα αποφύγετε να περάσετε από τον δρόμο αυτόν. Μπορεί να ακινητοποιηθεί το όχημα σας και να ταλαιπωρηθείτε εσείς ή άλλοι οδηγοί που έχουν πιο κατάλληλα οχήματα από το δικό σας για τον λασπωμένο δρόμο.

Όταν πρόκειται να οδηγήσετε σε πιο μακρινή απόσταση

Να έχετε κάνει τους απαιτούμενους τεχνικούς ελέγχους στο αυτοκίνητο σας. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε το κατάλληλο αυτοκίνητο να ταξιδέψετε. Θα πρέπει αυτούς τους ελέγχους να τους κάνει ένα εξειδικευμένο συνεργείο έτσι ώστε να μην διαφύγει κάτι από τον έλεγχο. Οι περισσότεροι οδηγοί κοιτού την πίεση των ελαστικών, τα λάδια και τα υγρά του ψυγείου. Δεν αρκεί μόνο αυτό αν πρόκειται να κάνετε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων.

 

Αφού έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι, φροντίστε να έχετε τρόφιμα για το ταξίδι, το σετ ασφάλειας, τον εφεδρικό τροχό με το κιτ αντικατάστασης του. Επίσης να μην ξεχνάμε τον πυροσβεστήρα, ο οποίος θα πρέπει να έχει την κατάλληλη περιοδική συντήρηση.

Αφού έχετε εξασφαλίσει τα παραπάνω, σκοπός στην οδήγηση είναι να φτάσετε με την μέγιστη ασφάλεια και όχι να φτάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν οδηγήσετε σε δρόμους που δεν γνωρίζετε καλά, να αποφύγετε τις προσπεράσεις ή την οδήγηση με υψηλότερες ταχύτητες.


Ακολουθήστε τα όρια ταχύτητας σε κάθε διαδρομή. Η οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους, κρύβει εκπλήξεις, οπότε κρατήστε πολύ χαμηλά την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας.

 

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα τρακτέρ που διασχίζει κάθετα τον δρόμο, με ένα κοπάδι ζώων ή ακόμη και με διάφορα κακοτράχαλα σημεία του Ελληνικού επαρχιακού οδικού δικτύου.

Οδήγηση και βασικές αρχές

Στην οδήγηση τα βασικά, αυτά που όλοι γνωρίζουμε αλλά λιγότεροι από εμάς εφαρμόζουμε είναι και τα σημαντικά. Οδηγείτε με ασφάλεια, κρατήστε αποστάσεις, βγάλτε το φλας όταν πρέπει, οδηγείστε με σεβασμό στον εαυτό σας, την οικογένεια σας αλλά και με σεβασμό προς τους άλλους οδηγούς. Η οδήγηση είναι η ανάγκη μεταφοράς από ένα σημείο στο άλλο και όχι μια πράξη του να αποδείξουμε το οτιδήποτε σε κάποιον τρίτο.

 

Απολαύστε την οδήγηση και το ταξίδι σας με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.