Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα & Πως Επηρεάζεται η Μεταπωλητική τους Αξία
Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα & Πως Επηρεάζεται η Μεταπωλητική τους Αξία

Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα & Πως Επηρεάζεται η Μεταπωλητική τους Αξία

Κάνεις την αναζήτηση σου σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και αναρωτιέσαι τι επηρεάζει την μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου. Ας δούμε αν πρέπει να ασχοληθείς και τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όσον αφορά στην μεταπωλητική αξία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. 

 

 

Καταρχήν αν ο σκοπός σου είναι να αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αποτελεί το μεταφορικό σου μέσο για πάρα πολλά χρόνια, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει η μεταπωλητική του αξία. Αν όμως είσαι από εκείνους που του αρέσει να έχει ένα “φρέσκο” μοντέλο κάθε 3-5 χρόνια, τότε σαφώς και θα πρέπει να έχεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου για την εμπορικότητα και την αξία που μπορεί να έχουν τα αυτοκίνητα  που έχεις να επιλέξεις. 

 

Οι λόγοι είναι για να μην χάσεις πολύ από την αξία των χρημάτων σου και να μην δυσκολευτείς να βρεις τον επόμενο αγοραστή που θα δώσει την ευκαιρία να ανανεώσεις και εσύ το “τιμόνι” σου! 

 

Πάμε να δούμε τους παράγοντες που εξετάζει η αγορά που ασχολείται με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: 

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εμπορική αξία από μοντέλο σε μοντέλο 

Σίγουρα το ποιο μοντέλο αυτοκινήτου έχεις επιλέξει είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει και την εμπορικότητα. Όσο πιο δημοφιλές και αγαπητό ως νέο μοντέλο, τόσο εμπορικό είναι και ως μεταχειρισμένο.

 

Αν πάρουμε για παράδειγμα το πλέον γνωστό μοντέλο της Mercedes την σειρά A-Class που είναι από τα πιο δημοφιλή μεταχειρισμένα Mercedes γιατί είναι εμπορικό και ως νέο μοντέλο. Το Mercedes A-Class είναι ένα αυτοκίνητο με καλή εμπορική αξία που κρατάει την τιμή του σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συνεπώς αν επιλέξεις ένα τέτοιο μοντέλο ως το επόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα σε δυσκολέψει η διαδικασία μεταπώλησης. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν το πλάνο σου είναι να αντικαταστήσεις το αυτοκίνητο που θα αγοράσεις μετά από λίγα χρόνια, τότε θα πρέπει να σε ενδιαφέρει η εμπορικότητα του ως μοντέλο.

Αυτοκίνητο κυβισμός & καύσιμο κινητήρα 

Στις ημέρες μας το κριτήριο του κυβισμού είναι ένα από τα κυρίαρχα λόγω της όχι και τόσο φιλικής φορολογίας και μεγάλων πάγιων εξόδων προς τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού. Αν μπορούσαμε να πάμε 10 χρόνια πίσω θα διαπιστώναμε ότι ο κυβισμός δεν έπαιζε και μεγάλο ρόλο και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

 

Από στατιστικά στοιχεία στις αγορές αυτοκινήτου προκύπτει ότι τα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη τάση. Ωστόσο και τα μεγαλύτερου κυβισμού αμάξια δεν παύουν να έχουν το κοινό τους.  

 

Λόγω αυτής της ζήτησης, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι ακόμη και τα πιο premium εργοστάσια αυτοκινήτων, έχουν βάλει πλέον στις γραμμές παραγωγής τους, μικρότερους κινητήρες.  

 

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι οι πετρελαιοκινητήρες έχουν την τιμητική τους. Η επιλογή ενός αυτοκινήτου diesel σαφώς και έχει νόημα αν κάποιος κάνει αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην χρονιά. Αυτό για να αποσβέσει την διαφορά στην τιμή αγοράς.

 

Αν κάποιος κάνει κάτω από 15 χιλιάδες χιλιόμετρα, τότε θα περάσουν αρκετά χρόνια οδήγησης προκειμένου να αποσβέσει την διαφορά στην τιμή καυσίμου με την διαφορά στην τιμή αγοράς. Επίσης το diesel είχε νόημα όταν οι βενζινοκινητήρες είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε κυβικά για να αποδώσουν. Στις ημέρες μας βλέπουμε μικρούς κινητήρες βενζίνης με ικανοποιητικές αποδόσεις και πολύ χαμηλές καταναλώσεις. Οπότε στην χώρα μας οι κινητήρες diesel τείνουν και πάλι στο να χάνουν από τις προτιμήσεις των οδηγών.

Αυτοκίνητο και αμάξωμα 

Οι αγοραστές αναζητούν ολοένα και περισσότερη άνεση, χώρους, πολυτέλεια αλλά και σχεδίαση.  Για αυτόν τον λόγο τα compact αυτοκίνητα δείνχουν να έχουν αυξητική τάση στις πωλήσεις. Τύπου αμαξώματος που προσφέρουν τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, σαφώς και έχουν καλύτερη εμπορική αξία.

 

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί και γιατί τα Station-Wagon δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και πολύ. Ο λόγος είναι πολύ απλός, για τα δεδομένα της χώρας μας αυτά τα αυτοκίνητα σαφώς και προσφέρουν πολλές ευκολίες σε χώρους, άνεση ακόμη και πολυτέλεια σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αναφέραμε ότι οι καταναλωτές ζητούν και την ελκυστική σχεδίαση. Για τα Ελληνικά γούστα λοιπόν, ο τύπος Station-Wagon είναι ένα αμάξωμα με όχι και τόσο ελκυστική σχεδίαση. Αν ζούσαμε στην Βόρεια Ευρώπη, τότε ναι ένα Station-Wagon θα είχε πολύ καλύτερη εμπορική αξία.

 

Εφόσον λοιπόν ένας τύπος αμαξώματος δεν πωλείται ιδιαίτερα συχνά και άρα δεν κυκλοφορεί στον δρόμο, τότε θα μπορούσε κάποιος εύστοχα να υποθέσει ότι δεν έχει καλή μεταπωλητική αξία, αν έπρεπε να κάνει μια τέτοια επιλογή από τα μεταχειρισμένα αμάξια της αγοράς.

 

Βέβαια, ας μην αγνοούμε ότι οι τάσεις και οι προτιμήσεις αλλάζουν με τον καιρό. Αυτό που είναι ελκυστική πρόταση σήμερα, μπορεί να μην είναι και τόσο μετά από 2-3 χρόνια και αντίστροφα.

Αυτοκίνητο από 1ο χέρι 

Εδώ κατανοούμε ότι όλοι αναζητούμε ένα όχι και τόσο ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο προκειμένου να ανεβάσουμε τον δείκτη αξιοπιστίας του. Όσο λιγότεροι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ενός αυτοκινήτου, τόσο το καλύτερο για την εμπορική αξία του.

 

Στην Autobesikos τα  περισσότερα από τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουμε στις εκθέσεις μας είναι Ατρακάριστα και από έναν μόνο ιδιοκτήτη. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την συνολική κατάσταση του αυτοκινήτου που θα επιλέξετε από εμάς. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας απασχολήσει κάτι μετά από την αγορά, παρά μόνο η προγραμματισμένη συντήρηση.

 

Τώρα θα σκεφτεί κάποιος και αν βρω ένα αυτοκίνητο που είχε δύο ιδιοκτήτες αλλά είναι σε καλή κατάσταση είναι κακό? Σαφώς και δεν είναι κακό, η συνολική κατάσταση του οχήματος είναι που παίζει ρόλο και αν οι προηγούμενοι κάτοχοι έχουν συντηρήσει σωστά το όχημα. Οπότε να προσθέσουμε εδώ πριν από την επιλογή σου θα πρέπει να ζητήσεις το πλήρες ιστορικό συντήρησης από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.  

Ο αριθμός των χιλιομέτρων 

Μετά από τον αριθμό των προηγούμενων κατόχων κάποιος σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξει το κοντέρ για να δει πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει το αυτοκίνητο που σκέφτεται να επιλέξει. Και εδώ τα πράγματα είναι σχετικά γιατί έχει να κάνει και με τον τρόπο οδήγησης του κάθε οδηγού. Για αυτόν τον λόγο κάποιος μπορεί να δει ένα αυτοκίνητο στο συνεργείο με 20,000 χιλιόμετρα για αντικατάσταση δίσκο-πλατώ. Αντίθετα ένα άλλο αυτοκίνητο με 150,000 χιλιόμετρα μπορεί να μην έχει κάνει αυτήν την επισκευή ακόμη. Βέβαια σαφώς και όσο πιο λίγα είναι τα χιλιόμετρα ενός αυτοκινήτου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αξιοπιστίας του στα μάτια του πιθανού αγοραστή.

 

Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις κάτι: Να αγοράσεις αυτοκίνητο από έναν αξιόπιστο έμπορο προκειμένου να διασφαλίσεις ότι τα χιλιόμετρα είναι πραγματικά! Ναι το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων είναι συχνό και άκρως ανήθικο στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

 

Ο αξιόπιστος έμπορος θα είναι και “αύριο” στο κατάστημα του και μπορείς να απευθυνθείς αν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητο σου. Η Autobesikos είναι πάνω από 42 χρόνια στον χώρο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και έχει ελέγξει πριν από εσένα το αγαπημένο σου αυτοκίνητο.

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρόσφατης χρονολογίας έχουν εγγύηση

Τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινόμηση νεότερη των 2 χρόνων έχουν εργοστασιακή εγγύηση. Αυτό είναι γνωστό, ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η εγγύηση ακολουθεί το όχημα και όχι τον κάτοχο. Αυτό σημαίνει ότι με την μεταβίβαση το όχημα κρατάει την εργοστασιακή του εγγύηση. Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπορική αξία του αυτοκινήτου γιατί ο επόμενος κάτοχος νιώθει πολύ πιο ασφαλής για την αξιοπιστία της επιλογής του. 

Πολλά αυτοκίνητα βέβαια έχουν επεκτάσεις εγγυήσεων ή και ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν επισκευές όμοια με την εργοστασιακή εγγύηση. Αν το αυτοκίνητο που επιθυμείτε να αγοράσετε εντάσσεται σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα κάλυψης, τότε καλό είναι να διαβάσετε το συμφωνητικό που περιγράφει του όρους πριν την αγορά του αυτοκινήτου. Πρέπει να γνωρίζεις τι καλύπτεται και τι όχι από τους όρους του συμβολαίου ή της προγράμματος κάλυψης για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

Αυτοκίνητο με ενημερωμένο βιβλίο service 

Είναι αντιληπτό ότι ένα υτοκίνητο με ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης και επισκευών έχει καλύτερη μεταπωλητική αξία. Ο ένας κάτοχος παραδίδει το αυτοκίνητο σωστά και πιστοποιημένα συντηρημένο στον επόμενο κάτοχο. Ο επόμενος κάτοχος γνωρίζει πότε πρέπει να επισκεφθεί το συνεργείο για την προγραμματισμένη συντήρηση ή όποια επισκευή.

 

Τις προγραμματισμένες συντηρήσεις ή όποιες επισκευές του οχήματος σας, μπορείτε να τις κάνετε στο άρτια εξοπλισμένο & εξειδικευμένο συνεργείο της Autobesikos. Καλέστε στο 210 800 11 11 για το ραντεβού σας (Autobesikos Service).  

 

Το στοιχείο που ανεβάζει την εμπορική αξία του οχήματος με ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης, είναι η διαφάνεια στην συναλλαγή. Ο νέος ιδιοκτήτης εκτός του ότι γνωρίζει πότε πρέπει να επισκεφθεί το συνεργείο για την συντήρηση, μπορεί να έχει και μια εκτίμηση κόστους της συντήρησης. Αυτό γιατί γνωρίζει ακριβώς ποιες εργασίες έχει να κάνει στο μέλλον.

Η συνολική κατάσταση του οχήματος 

Εδώ θα πρέπει να προσέξει κάποιος την εξωτερική και την εσωτερική κατάσταση του οχήματος. Εξωτερικά πρέπει να αξιολογήσει το χρώμα, αν κρατάει την λάμψη του και την υφή του. Αν έχει φθορές, εκδορές ή μικροτρακαρίσματα που χρειάζονται επισκευές. Η εξωτερική κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Για αυτόν τον λόγο μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που φαίνονται σαν καινούρια εξωτερικά, πωλούνται σχετικά γρήγορα και σε συγκριτικά καλύτερες τιμές.

 

Ας μην αμελήσουμε όμως και την εσωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου. Η κατάσταση στις ταπετσαρίες του σαλονιού, το ταμπλώ και τα πλαστικά μέρη σαφώς και ολοκληρώνει θετικά ή και αρνητικά την εικόνα του αυτοκινήτου. Ένα καθαρό και περιποιημένο εσωτερικά αυτοκίνητο ανεβάζει ακόμη περισσότερο την εμπορική του αξία και την μεταπωλητική του δυνατότητα.   

Ψάξε για ατρακάριστο 

Είναι σημαντικό να είσαι σίγουρος για το ιστορικό των ατυχημάτων ενός οχήματος. Καλό είναι να επιλέξεις και πάλι από έναν αξιόπιστο έμπορο το επόεμενο σου αυτοκίνητο. Επίσης αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητο που αγοράζεις δεν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από κάποιο τρακάρισμα, καλό είναι να το ελέγξεις και σε κάποιον τεχνικό της εμπιστοσύνης σου.

Στην Autobesikos δεχόμαστε κάθε έλεγχο από εξωτερικό συνεργείο γιατί είμαστε σίγουροι για την εξαιρετική κατάσταση των αυτοκινήτων μας.  

Επιπρόσθετα τα περισσότερα από τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που επιλέγουμε δεν έχουν το παραμικρό ιστορικό ατυχημάτων (ατρακάριστα) . Η επιλογή του αυτοκινήτου από εμάς σε 1ο χέρι και ατρακάριστο θα διασφαλίσει την καλή εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου. Να έχεις στο μυαλό σου ότι ακόμη και αν είναι δελεαστική η τιμή σε ένα επισκευασμένο αυτοκίνητο από ένα σοβαρό ατύχημα, ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για εσένα και την οικογένεια σου. Βλάβες στο αμάξωμα (σασί), συγκολήσεις στα ράμφη μπορεί να οδηγήσουν σε δραματική μείωση της παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου.

Η φήμη και η αξιοπιστία της μάρκας

Για κάποιες μάρκες υπάρχει καλή φήμη αξιοπιστίας και για κάποιες άλλες όχι. Η φήμη αυτή συνήθως δεν είναι τυχαία. Σε πολλούς τα Γερμανικά αυτοκίνητα θεωρούνται πιο στιβαρά, αξιόπιστα και καλύτερης ποιότητας. Το αυτοκίνητο που κοιτάζεις να αποκτήσεις θα πρέπει να είναι μιας μάρκας με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας και καλής φήμης. Αυτό αν σκέφτεσαι ότι μπορεί σε 2-3 χρόνια να αποχωριστείς το αυτοκίνητο αυτό και να το αντικαταστήσεις με ένα άλλο, θα σε βοηθήσει στην ανταλλαγή. Δεν είναι δύσκολο να μάθεις κάποια πράγματα για την φήμη της κάθε μάρκας. Ρώτησε αρκετά άτομα από το περιβάλλον σου και δες κάποιες έγκυρες έρευνες από τα περιοδικά του αυτοκινήτου.

Το χρώμα και ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου

Ναι το χρώμα και όχι η κατάσταση του χρώματος, αλλά η επιλογή του χρώματος. Υπάρχουν εμπορικά χρώματα που είναι αγαπητά και χρώματα που δεν είναι και τόσο εμπορικά. Χρώματα όπως το χρυσαφί ή το πράσσινο είναι όχι και τόσο εμπορικά χρώματα και καλό είναι να τα αποφύγεις. Το μωβ, το βιολετί ή το μπορντώ επίσης δεν είναι και τόσο αγαπητά χρώματα. Αν σου αρέσουν πολύ και θέλεις να τα επιλέξεις, κανένα πρόβλημα! Απλά να έχεις στο νου σου ότι το αγαπημένο σου χρωματάκι, ενδέχεται να σε δυσκολέψει την στιγμή της μεταπώλησης.

 

Αν από την άλλη επιλέξεις το λευκό, ασημί ή μαύρο αντιλαμβάνεσαι ότι διευκολύνεις την εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου. Είναι χρώματα που αρέσουν σε πολλούς ανθρώπους και έχουν πλεονεκτήματα. Επίσης αν για λόγους κόστους επιλέξεις μη μεταλλικό χρώμα, τότε η διάρκεια του στον χρόνο περιορίζεται. Στην έντονη ηλιοφάνεια της χώρας μας, τα μη μεταλλικά χρώματα θαμπώνουν και αλλοιώνονται σχετικά πιο εύκολα. Συνεπώς μπορεί να σε δυσκολέψουν μετά από 4 με 5 χρόνια που θα θέλεις να ανταλλάξεις το αυτοκίνητο σου.

Εξοπλισμός

Σε όλους αρέσουν τα έξτρα καλούδια στην αγορά. Όμοια και στην επιλογή αυτοκινήτου. Ο επιπρόσθετος εργοστασιακός εξοπλισμός θα εκτιμηθεί από τον επόμενο αγοραστή και εσύ θα διευκολυνθείς στην μεταπώληση. Μην περιμένεις βέβαια να εισπράξεις ακριβώς το αντίτιμο που έδωσες για τον επιπρόσθετο εξοπλισμό.  

 

Αν το αυτοκίνητο σου έχει εξελιγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό που αναβαθμίζει την εικόνα, την ασφάλεια ή μειώνει τα επίπεδα ρύπων & κατανάλωσης, τότε μπορεί να πιάσει ακόμη καλύτερη τιμή. Τέτοιος εξοπλισμός είναι το ECO Start / System, το GPS Navigation System, η Πανοραμική Ηλιοροφή, το Δερμάτινο Σαλόνι, οι Ζάντες Αλουμινίου, το Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης, τα Φώτα ΧΕΝΟΝ και πολλά άλλα προϊόντικα χαρακτηριστικά.

 

Κάποιες μετατροπές μπορεί να βοηθήσουν την εμπορική αξία στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο το κοινό προτιμά τις εργοστασιακές επιλογές γιατί είναι πιο αξιόπιστες, υπάρχει υποστήριξη μετά από την πώληση και δεν παραπέμπουν σε κακοτεχνίες στην τοποθέτηση.

Στην Autobesikos θα βρεις εξαιρετικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αξιόπιστα ελεγμένα από έναν κάτοχο με ιστορικό συντήρησης και επισκευών. Έχουμε εμπειρία στο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πάνω από 43 χρόνια. Ξέρουμε να διαλέγουμε!

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.