Αυτοκίνητο και πως να το διατηρείς καθαρό
Αυτοκίνητο και πως να το διατηρείς καθαρό

Αυτοκίνητο και πως να το διατηρείς καθαρό

Πολλές φορές βλέπεις ένα αυτοκίνητο, ακόμη και παλαιότερο από το δικό σου και λάμπει. Σκέφτεσαι πως γίνεται και είναι συνέχεια καθαρό μέσα-έξω? Διάβασε όλο το άρθρο αυτό για να δεις κάποιες τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις έτσι ώστε να κρατάς και το δικό σου αυτοκίνητο το ίδιο καθαρό.

 

Κάποιος μπορεί να πει, εντάξει να το πλένω κάθε 2 ημέρες και θα είναι μια χαρά. Ο σκοπός είναι να προσαρμόσεις την συνήθεια σου και να κερδίσεις χρόνο όμως. Οπότε αν βάλεις τις παρακάτω μικρές διαφοροποιήσεις στην καθημερινότητα σου, θα κρατήσεις το αυτοκίνητο σου σαν καινούριο.

Κάνε αρχικά ένα καλό πλύσιμο με έμφαση στην λεπτομέρεια

Ας ξεκινήσουμε με ένα πάρα πολύ καλό πλύσιμο του αυτοκινήτου τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Το καλό πλύσιμο έχει να κάνει με το να δώσεις λίγο περισσότερη προσοχή στο να καθαρίσεις και τα λιγότερο εμφανή σημεία του αγαπημένου σου αυτοκινήτου. Καθάρισε τις ζάντες στο εσωτερικό τους, τις γρύλιες της μάσκας με μπατονέτα ακόμη και εσωτερικά τις πτυχές του ταμπλώ, κονσόλα κλπ. Ξέρω, δεν σου είπα και κάτι καινούριο! Αυτό το κάνουμε γιατί λειτουργεί ως μια καλή αφετηρία για την κατάσταση του οχήματος σου.

 

Μετά από το καλό πλύσιμο, δύσκολα σου πάει η καρδιά να μην ξεκινήσεις να προσέξεις την καθαριότητα του αυτοκινήτου σου. Επιπρόσθετα, οι επιβαίνοντες σε ένα πεντακάθαρο αυτοκίνητο δείνουν περισσότερη προσοχή και συμμερίζονται τον κόπο σου για να το διατηρήσεις σε αυτήν την κατάσταση. Στους επιβαίνοντες αυτούς σαφώς και δεν εντάσσονται τα παιδιά που μπορεί να πατήσουν καθίσματα ή να φέρουν σνακ για να φάνε στο πεντακάθαρο αυτοκίνητο σου. Δείξε την δέουσα υπομονή, ο στόχος είναι να απολαμβάνεις όμορφες στιγμές με το αυτοκίνητο σου και όχι να γίνεις υποχόνδριος.

Αν το αγαπάς “κέρωσε” το

Το ειδικό κερί που χρησιμοποιείται σωστά πάνω στο χρώμα το αυτοκινήτου, λειτουργεί σαν μια ασπίδα προστασίας για το αυτοκίνητο σου. Ταυτόχρονα δίνει καλύτερη λάμψη στο χρώμα. Το κέρωμα του αυτοκινήτου προτείνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και θα σε γλυτώσει από πολλά. Εκτός από την προστασία που αναφέραμε, θα σου δώσει οικονομία στον χρόνο και στο νερό που θα χρειαστούν για ένα πλύσιμο. 

 

Το κερί κρατά μακρυά από το χρώμα τους λεκέδες, που θα απομακρυνθούν πολύ πιο εύκολα πάνω από το κερί παρά πάνω από το χρώμα του αυτοκινήτου. Η εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου σαφώς θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερη χαρά στην εμπειρία οδήγησης. Εκτός όμως της απόλαυσης, θα διασφαλίσεις την εμπορικότητα και την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου σου.

Κράτα μια καλή συχνότητα καθαρισμού

Μετά από το καλύ πλύσιμο που αναφέραμε. δεν τα παρατάμε… ορίζουμε μια ημέρα της εβδομάδας που θα ασχοληθούμε με το όχημα μας. Αν προσέχεις μέσα στην εβδομάδα το αυτοκίνητο σου και συνεχίζεις να το πλένεις μια φορά ανά εβδομάδα τότε θα το απολαύσεις στο μέγιστο και θα είναι σαν καινούριο. Ένα σωστά διατηρημένο αυτοκίνητο έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να κρατήσει την καλή μεταπωλητική του αξία. 

 

Αν θες να δεις περισσότερα, διάβασε το άρθρο μας για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα & μεταπωλητική αξία.

Όχι σκουπίδια στην καμπίνα

Σε κάποιες στάσεις που κάνουμε, παίρνουμε κάποιο σνακ, αναψυκτικό ή ότι άλλο μπορεί να καταναλώσουμε στην διαδρομή. Εννοείται ότι δεν πετάμε τα σκουπίδια μας έξω από το αυτοκίνητο, ούτε καν τα απορρίματα του σταχτοδοχείου μας. Ωστόσο όπως σεβόμαστε τον εξωτερικό περιβάλλον, όμοια σεβόμαστε και τον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου μας. Δεν μετατρέπουμε την καμπίνα σε σκουπιδότοπο και πετάμε τα απορρίματα μας σε κάποιον κάδο με την πρώτη ευκαιρία.

Χρησιμοποίησε σακούλα απορριμάτων

Για να μην ξεχνάς τα απορρίματα στο αυτοκίνητο ή να μην λεκιάσεις την ταπετσαρία σου με τις τελευταίες σταγόνες από το μπουκαλάκι του αγαπημένου σου αναψυκτικού, τοποθέτησε μια σακουλίτσα σκουπιδιών. Βάλε την σακούλα σε κάποιο λιγότερο εμφανές σημείο του εσωτερικού του οχήματος και πέτα εκεί ότι αδειάζει ή δεν χρειάζεσαι πλέον. Με αυτόν τον τρόπο και τις μέχρι τώρα διαδικασίες που αναφέραμε, βάζεις σε τάξη την καθαριότητα και το αυτοκίνητο σου.

Αν δεν έχεις κλειστό χώρο στάθμευσης

Ιδανικά για την φύλαξη του αυτοκινήτου σου θα προτείναμε κλειστό χώρο στάθμευσης. Ωστόσο, ας το δούμε ρεαλιστικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν πρέπει να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο σου σε εξωτερικό χώρο, τότε θα σου προτείναμε να προσέξεις κάποια σημεία.

 

Πολλές φορές ο παχύς ίσκιος ενός δέντρου δεν είναι το ιδανικό σημείο. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να βρεις κουτσουλιές ή ρετσίνι στην επιφάνεια του αγαπημένου σου χρώματος. Τέοιοι λεκέδες πρέπει να καθαριστούν το συντομότερο δυνατόν γιατί έχουν δυνατότητα διάβρωσης του χρώματος. Κίνδυνος για κουτσουλιές υπάρχει να αφήσεις το αυτοκίνητο κάτω από καλώδια ηλεκτρισμού. Πολλές φορές κουρνιάζουν περιστέρια που δεν θα σεβαστούν το αγαπημένο σου αυτοκίνητο. Αν δεις κάποιον περιποιημένο κήπο, κράτησε μια ικανοποιητική απόσταση. Για να είναι περιποιημένος σημαίνει ότι ποτίζεται συχνά. Το αυτόματο πότισμα όταν ενεργοποιηθεί δεν είναι πάντα καλό στο σημάδι και δεν θα σεβάστεί και αυτό με την σειρά του το αυτοκίνητο σου, αν βρεθεί στην ακτίνα βολής του.

 

Αν παρόλα αυτά το αυτοκίνητο σου αποκτήσει κάποιον λεκέ είτε από αυτούς που αναφέραμε ή από οτιδήποτε άλλο, έχε στο νου σου ότι η άμεση επέμβαση σώζει από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μην αφήσεις το ρετσίνι ή κάποια κουτσουλιά για παράδειγμα να καθαριστούν στο επόμενο πλύσιμο. Μπορεί να σε στεναχωρέσει το γεγονός που θα αντιμετωπίσεις. Επίσης, οι λεκέδες σε ταπετσαρία, όταν αντιμετωπιστούν επί τόπου και όσο είναι φρέσκοι, τότε πιο εύκολο να επαναφέρεις την κατάσταση. Έχε σε κάποια θήκη του οχήματος ένα πακέτο με μωρομάντιλα, θα γίνουν ο αγαπημένος σου σύμμαχος στην καθαριότητα του αυτοκινήτου σου.

Σου αρέσουν τα καλύμματα καθισμάτων?

Ειδικά αν έχεις παιδιά, η απάντηση είναι μονόδρομος…. ΝΑΙ, σου αρέσουν! Αν δεν σου αρέσουν τότε μετά από μικρό χρονικό διάστημα δεν θα σου αρέσουν οι ταπετσαρίες του αυτοκινήτου σου. Περιόρισε όσο το δυνατόν την κατανάλωση φαγητού και ποτού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο σκοπός είπαμε είναι να απολαύσεις εσύ και η οικογένεια σου την εμπειρία οδήγησης του αυτοκινήτου σου και όχι να γίνεις “μυστήριος” και υποχόνδριος που θα χαλάει τις οικογενειακές στιγμές για έναν μικρό λεκέ. Τα καλύμματα καθισμάτων θα σε σώσουν από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις και ίσως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την πιθανότητα τοποθέτησης τους.

Παπούτσια και πατάκια

Πριν μπεις στο αυτοκίνητο σου μπορείς να χτυπήσεις τα πόδια με τα παπούτσια σου μεταξύ τους σαν τις καμπάνες. Έτσι θα φύγουν πολλές από τις σκόνες ή και τις λάσπες που θα διακοσμήσουν λίγο αργότερα τα αγαπημένα σου πατάκια. Επίσης, δείξε μια προτίμηση όταν αγοράσεις πατάκια στο πλαστικό. Τείνει να λεκιάζει λιγότερο και να καθαρίζει πιο εύκολα. Εννοείται ότι δεν προτείνουμε σε καμία περίπτωση να αφήσεις τα αυτοκίνητο χωρίς πατάκια. Η αποζημίωση που θα λάβεις με αυτήν σου την τακτική είναι ότι κάθε φορά που θα ανοίγεις την πόρτα για να μπεις στην καμπίνα του λατρεμένου σου οχήματος, θα το δεις καθαρό και στην εντέλεια. Επίσης με όλες αυτές τις απλές κινήσεις θα περιορίσεις σημαντικά την όποια κακοσμία στο εσωτερικό του.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.