Ηλιοροφή και Επιπρόσθετη Αξία στο Αυτοκίνητο
Ηλιοροφή και Επιπρόσθετη Αξία στο Αυτοκίνητο

Ηλιοροφή και Επιπρόσθετη Αξία στο Αυτοκίνητο

Κακά τα ψέμματα, ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε τις 280 από τις 365 ημέρες του χρόνου ηλιοφάνεια και καλό καιρό. 

 

 

Για να χαρούμε με το αυτοκίνητο μας τον ήλιο εκτός από την επιλογή του Cabrio έχουμε και τα αυτοκίνητα με τις ανοιγόμενες ηλιοροφές. Οροφές που εκτός από ηλεκτρικές, φιμέ είναι και πανοραμικές σε πολλά αυτοκίνητα. Μια πανοραμική ηλιοροφή μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση στις εξορμήσεις σας, μιας και προσδίδει το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας.

Ας δούμε το παράδειγμα της αναδιπλούμενης οροφής

 

Κάποιοι θυμούνται ότι στην δεκαετία του 90′ η τάση ήταν τα αυτοκίνητα με αναδιπλούμενες οροφές. Εκτός από τις πιο ακριβές και luxury επιλογές, τότε εμφανίστηκαν και super mini αυτοκίνητα που ήταν πιο προσιτά στο κοινό που ζητούσε τέτοιες επιλογές αυτοκίνησης. Το Fiat 500, το Renault Twingo ή ακόμη και το Matiz της τότε Dewoo υπήρχαν στην αγορά του αυτοκινήτου. Πολλά από τα νησιά μας είχαν τέτοιες επιλογές στην ενοικίαση αυτοκινήτου τους θερινούς μήνες επίσης.

 

Στις περιπτώσεις που αναφέραμε, η επιλογή ήταν κατά κύριο λόγο από ύφασμα. Λίγο αργότερα όμως έκαναν την εμφάνιση τους αυτοκίνητα με ανοιγόμενη οροφή που δεν ήταν υφασμάτινη. Όταν έβλεπες το αυτοκίνητο με κλειστή οροφή έμοιαζε με ένα coupe ή ακόμη και sport αυτοκίνητο. Το Renault Megane αλλά και το Mercedes SLK ήταν οι πιο αγαπημένες επιλογές του Ελληνικού κοινού. 

Ας θυμηθούμε όμως και τις κλασικές επιλογές

Παλιά οι οροφές των αυτοκινήτων έμοιαζαν με “καταπακτή” που ήταν συνήθως γυάλινο κομμάτι της οροφής ή σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κομμάτι λαμαρίνας με επένδυση ταπετσαρίας στο εσωτερικό. Αυτές οι καταπακτές, ανοιγαν χειροκίνητα (σπρωχτά) και ήταν από τα πρώτα προϊόντικά χαρακτηριστικά που έδινε μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας στον οδηγό. 

 

Ήταν επιπρόσθετος εξοπλισμός και στοιχείο που το έβρισκε κανείς σε αυτοκίνητα που ήταν σχετικά καλά εξοπλισμένα. Ήταν κάτι που επίσης το ζητούσε ο οδηγός και για αυτό είχαν κάνει την εμφάνιση τους και after market επεμβάσεις και ανταλλακτικά. Έκοβαν ουσιαστικά την οροφή και πρόσθεταν γυάλινο κομμάτι. Αν το σκεφτεί κανείς στις ημέρες μας, ακούγεται εγκληματική μια τέτοια παρέμβαση σε ένα αυτοκίνητο γιατί επηρεάζει την παθητική του ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο θεωρείται παράνομο πλέον και χρειάζεται έγκριση από την Ελληνική νομοθεσία ακόμη και ένα αυτοκίνητο που διαθέτει εργοστασιακά την ηλιοροφή (έκγριση τύπου).

Panorama – Η τάση του σήμερα

Η πανοραμική ηλιοροφή είναι η σημερινή τάση στα αυτοκίνητα και επίσης θα την βρει κανείς σε αυτοκίνητα που είναι πάνω από το μέσο επίπεδο εξοπλισμού.

 

Πανοραμική θεωρείται όταν η οροφή του αυτοκινήτου αποτελείται από γυάλινο μέρος που ξεπερνά το 50% της συνολικής επιφάνειας της οροφής. Συνήθως στο εσωτερικό υπάρχει συρόμενο κομμάτι ταπετσαρίας. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ο απόλυτος έλεγχος στους επιβάτες για το αν θέλουν πολύ ή λιγότερο φυσικό φως στην καμπίνα. Το γυάλινο κομμάτι αυτό είναι φιμέ και αντανακλά το φως και την θερμότητα οπότε δεν ταλαιπωρούνται οι επιβάτες από υψηλότερες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. 

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές οι οροφές είναι ηλεκτρικά ανοιγόμενες γιατί υπάρχουν και οροφές που είναι σταθερές. Όταν ανοίγουν δίνουν την αίσθηση της φρεσκάδας και της ελευθερίας ακόμη και στους πίσω επιβάτες ενός τέτοιου αυτοκινήτου. 

Αν έχεις οροφή πρέπει να την ανοίγεις!

Γιατί το λέμε αυτό? Τα μέρη στεγανότητας μιας ηλιοροφής είναι οι περιμετρικκές τσιμούχες. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού καθώς και οι πιο δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα, μπορεί να δημιουργήσουν ξηρότητα στις τσιμούχες αυτές. Οπότε μπορεί να διαβρωθούν ή και να αποκολληθούν αν δεν χρησιμοποιείς καθόλου την ηλιοροφή. 

 

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα λιπαντικά (σπρέι σιλικόνης ή και κάποια καλής ποιότητας βαζελίνη) για τις τσιμούχες αυτές προκειμένου να τις διατηρήσεις στην καλύτερη δυνατόν κατάσταση και να μην χρειαστεί κάποια απογραμμάτιστη και ανεπιθύμητη επισκευή. 

 

Αν δεν κάνεις αυτά τα απλά πράγματα τότε βάζεις σε κίνδυνο την στεγανότητα της οροφής με ενδεχόμενο να μπουν νερά στην καμπίνα σε κάποια φθινοπωρινή βροχόπτωση. 

Αξίζει τελικά να αγοράσεις Cabrio ή ανοιγόμενη ηλιοροφή?

Εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει και το ίδιο προκύπτει από την ανταγωνιστικότητα αυτών των μοντέλων στην Ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα cabrio αυτοκίνητα πιάνουν συγκριτικά καλύτερες τιμές όλους τους μήνες του χρόνου. Αγοράζοντας ένα ανοιγόμενο αυτοκίνητο ουσιαστικά αγοράζεις ακόμη περισσότερη αξία σε ένα αυτοκίνητο. 

 

Αν ζούσαμε στην Βόρεια Ευρώπη, σαφώς και θα σου λέγαμε το αντίθετο. Ωστόσο ζούμε στην Ελλάδα όπου η καλοκαιρία διαρκεί 9-10 μήνες! Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες πωλούνται πάρα πολλά ανοιγόμενα ή και cabrio αυτοκίνητα. Ο κόσμος που τα αγοράζει σαφώς και έχει κατανοήσει ότι στην ηλιόλουστη χώρα μας τα cabrio έχουν την τιμητική τους όλους τους μήνες του χρόνου.

 

Η ανοιγόμενη οροφή είναι ένα στοιχείο εξοπλισμού που δεν χάνει την μεταπωλητική του αξία. Όταν έρθει η στιγμή να ανταλλάξεις το πολυαγαπημένο σου cabrio τότε ο επόμενος αγοραστής είναι διατεθιμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω για αυτόν το επιπλέον στοιχείο του εξοπλισμού.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.