Αυτοκίνητο και Κατανάλωση Καυσίμου
Αυτοκίνητο και Κατανάλωση Καυσίμου

Αυτοκίνητο και Κατανάλωση Καυσίμου

Η κατανάλωση καυσίμου είναι κάτι που μπορείς να επηρεάσεις σημαντικά στο αυτοκίνητο σου. Κάποιες καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες και μπορεί να δώσουν μειωμένη κατανάλωση πάνω από 25% σε μηνιαία βάση. Θα πρέπει καταρχήν όμως να έχεις φροντίσει για την προγραμματισμένη και κατάλληλη συντήρηση του αυτοκινήτου σου. Εφόσον έχει γίνει η συντήρηση, τότε διάβασε παρακάτω και δες με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό.

Κατανάλωση καυσίμου & λειτουργία κινητήρα

Κάποιοι εφαρμόζουν την παλιά τακτική και σβήνουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους όταν “μπλέξουν” σε κίνηση ή ακόμη και κάθε στιγμή που πρέπει να ακινητοποιήσουν το όχημα τους. Ακόμη και ακινητοποιημένο ένα αυτοκίνητο, καταναλώνει καύσιμο. Επίσης σημαντικό είναι ότι εξακολουθεί και ρυπαίνει με διοξείδιο του άνθρακα το περιβάλλον.

 

Στην Autobesikos τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτουν ECO system. Το σύστημα αυτό απενεργοποιεί τον κινητήρα του αυτοκινήτου όταν σταματήσει. Τον ενεργοποιεί και πάλι μόλις πατήσει ο οδηγός τον συμπλέκτη για να βάλει την πρώτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Συνεπώς έχεις δύο επιλογές, είτε να σβήνεις το μοτέρ χειροκίνητα όταν κάνεις στάση του αυτοκινήτου σε φανάρι, σε μποτιλιάρισμα ή όπου απαιτείται. Ή αλλιώς να αποκτήσεις ένα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητο από την Autobesikos που το ECO Start-Stop System θα το κάνει μόνο του για εσένα. Αυτή η λύση μπορεί να σου εξασφαλίσει πάνω από 15% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.

Ελαστικά και κατανάλωση

Δες αν έχουν χάσει αέρα τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου γιατί επηρεάζουν επίσης σημαντικά την κατανάλωση σε καύσιμο. Στο εμπόριο μπορείς να βρεις ελαστικά χαμηλής αντίστασης για την βελτίσωση στην οικονομία καυσίμου. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να ελέγχεις συχνά-πυκνά την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου.

 

Λάστιχα που έχουν χαμηλότερη πίεση, είναι δηλαδή λιγότερο φουσκωμένα από αυτό που πρέπει, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση 4-6%. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελείς λοιπόν. Επίσης σημαντικό για να ελέγχεις τα ελαστικά τακτικά, είναι και το θέμα της ασφάλειας. Σε αυτό το άρθρο όμως θα αναλύσουμε την μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.

 

Έχεις γυρίσει από το ταξίδι σου και έχεις αφήσει στον χώρο αποσκευών κάποια από τα πράγματα που είχες μαζί σου για να τα ξεφορτώσεις κάποια άλλη στιγμή. Αυτά τα πράγματα προσθέτουν βάρος όμως και το βάρος χρειάζεται περισσότερη ενέργεια του κινητήρα για να κινήσει το αγαπημένο σου αυτοκίνητο. Αυτήν την ενέργεια όπως αντιλαμβάνεσαι την πληρώνεις παραπάνω εσύ, οπότε φρόντισε το αυτοκίνητο σου να έχει μόνο αυτά που χρειάζεται και να μην το λειτουργείς ως ενδιάμεσο αποθηκευτικό χώρο.

 

Αν από τις διακοπές σου έχεις αφήσει ένα φορτίο περίπου των 40-50 κιλών, τότε επιβαρύνεις την κατανάλωση καυσίμου με 3-4% ακόμη. Ξεφόρτωσε το λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία και θα μειώσεις την κατανάλωση καυσίμου.

Αυτοκίνητο και αεροδυναμική

Αν χρειαστεί να αγοράσεις κάποιον επιπρόσθετο χώρο αποσκευών (πχ μπαγαζιέρα οροφής) θα σου συστήναμε, να προτιμήσεις κάποια από τα εργοστασιακά αξεσουάρ και όχι κάποια οικονομική λύση του εμπορίου. Η οικονομική λύση ενδέχεται να είναι όχι και τόσο οικονομική βραχυπρόθεσμα, γιατί δεν περιλαμβάβει το επιπρόσθετο καύσιμο που θα χρειαστείς αν δεν έχει γίνει αεροδυναμική μελέτη για την εφαρμογή στο αυτοκίνητο σου.

 

Όταν επιστρέψεις από το ταξίδι και δεν σου χρειάζεται πλέον η μπαγαζιέρα, απομάκρυνε την άμεσα όπως και κάθε αντικείμενο που μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα. Αυτή η κίνηση θα βελτιώσει 6-7% την κατανάλωση του καυσίμου στο όχημα σου.

Κατανάλωση και νευρική οδήγηση

Η πιο ομαλη οδήγηση μπορεί να σου δώσει καλύτερη οικονομία στην κατανάλωση. Επιπρόσθετα δεν δυσχεραίνεις την συνολική κατάσταση του αυτοκινήτου. Η απότομη επιτάχυνση, νευρική οδήγηση με μικρές σχέσεις στον κινητήρα για να έχεις πολύ καλύτερη απόκριση αλλά και επιθετική οδήγηση, θα σου δώσουν αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

Δεν χρειάζεται πλέον το ζέσταμα

Τα αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας δεν χρειάζονται ζέσταμα σε στάση πριν να ξεκινήσετε το πρωί. Μπορεί απλά κάποιος να γυρίσει την μίζα και να αρχίσει να οδηγεί χωρίς να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες για τα πρώτα λεπτά. Αυτό αρκεί για να λειτουργήσει καλύτερα το αυτοκίνητο σου. Το ζέσταμα που κάποιοι οδηγοί κάνουν ακόμη, αποτελεί πλέον μια ετεροχρονισμένη πεποίθηση που δεν ευσταθεί στην πραγματικότητα της αυτοκίνησης.

Λειτούργησε το Cruise Control

Το Cruise Control μπορεί να εξασφαλίσει συγκριτικά μειωμένη κατανάλωση καυσίμου σε ένα ταξίδι ή οδήγηση εκτός πόλης. Το Cruise Control θα δώσει μεγάλη άνεση στον οδηγό και επίσης έρευνες δείχνουν ότι συμβάλει στην ασφάλεια γιατί περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις του οδηγού. Οι μειωμένες κινήσεις στον χειρισμό, αυξάνουν την συγκέντρωση και την προσοχή του οδηγού στον δρόμο και γενικότερα στην οδήγηση δραματικά.

 

Στην Autobesikos θα βρείς αυτοκίνητα πλήρως εξοπλισμένα, σε άριστη κατάσταση και ατρακάριστα. Αυτοκίνητα εφοδιασμένα με Eco System αλλά και Cruise Control στον εξοπλισμό τους που θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες στην ασφάλεια και στην οικονομία καυσίμου.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και νέα.

Copyright © 2022. All rights reserved.